Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opzegtermijn nog lang niet overal ingevoerd

De meeste kinderopvangorganisaties voldoen nog niet aan de eisen van de Wet Van Dam. Dit houdt in dat ouders nog steeds geen opzegtermijn van één maand hebben zonder een vast opzegmoment, terwijl dit wel de afspraak is. Dit onderzocht de Consumentenbond onder leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
Opzegtermijn nog lang niet overal ingevoerd
Foto: ANP

In totaal onderzocht de Consumentenbond ruim 900 kinderopvangorganisaties. Slechts 27 procent meldt op hun website een opzegtermijn van maximaal een maand. De andere melden of niets of een opzegtermijn van twee maanden. Toen de Consumentenbond deze organisaties telefonisch benaderde, bleek 20 procent alsnog de wettelijke opzegtermijn te hanteren. Maar dat betekent dat nog altijd ruim de helft van de organisaties nog steeds niet de juiste opzegtermijn hanteert.

Geschillencommissie

Ouders die klant zijn bij een kinderopvangorganisatie die zich niet aan de wet Van Dam houdt, mag weigeren om met een langere opzegtermijn in zee te gaan en die te betalen. Uiteindelijk kan de Geschillencommissie de zaak in behandeling nemen als ouders en de organisatie er samen niet uitkomen. BOinK, de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, ondersteunt ouders hier ook bij.

Conflict

In 2013 kwamen de Consumentenbond en de Brancheorganisatie Kinderopvang met elkaar in botsing over de opzegtermijn in de kinderopvang. Voor de Consumentenbond is het helder dat alle organisaties zich aan de maximale opzegtermijn moeten houden. Maar bij de Brancheorganisatie waren ze hier minder van overtuigd. ‘Om pedagogische kwaliteit voor het kind te kunnen waarborgen en zorgvuldigheid in het keuzeproces van ouders te kunnen garanderen, vinden wij het verantwoord om twee maanden opzegtermijn te hanteren’, sprak een woordvoerder toen. Uiteindelijk kwamen de partijen er toch uit met elkaar en werd de opzegtermijn van één maand per 1 maart 2014 definitief ingevoerd.

Sinds december 2011 geldt de Wet van Dam die zegt dat consumenten altijd het recht hebben om een contract met een leverancier of een organisatie met één maand opzegtermijn te beëindigen. Lees meer

Overzicht scores

De Consumentenbond heeft een overzicht van de resultaten per kinderopvangorganisatie online gepubliceerd. Een groen blokje betekent dat de organisatie zich houdt aan de juiste termijn en het juiste opzegmoment en dat dit op de website vermeld staat, een oranje blokje geeft aan dat het niet duidelijk is wat de opzegtermijn is en een rood blokje betekent dat een organisatie een onjuiste opzegtermijn hanteert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.