Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie uit kritiek: ‘Minister heeft veel uit te leggen’

De oppositie in de Tweede Kamer heeft felle kritiek op minister Cora van Nieuwenhuizen, vanwege het optreden van haar ministerie en de inspectie na het drama in Oss. De Kamer zou onjuist zijn ingelicht, en de minister zou eigen falen geprobeerd hebben af te dekken.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Foto: ANP)

De kritiek komt na een uitvoerige reconstructie door RTL Nieuws, waarin geheime documenten worden gepubliceerd. Uit deze documenten blijkt dat de Kamer informatie wordt onthouden over het besluit om de Stint van de weg te halen. Eigenaar van het bedrijf achter Stint, Edwin Renzen, heeft inmiddels faillissement aangevraagd. Het verbod op de Stint heeft het bedrijf de das om gedaan.

Eigen falen

‘Het verbod op de Stint toont zoveel gebreken dat het er alle schijn van heeft dat het ministerie eigen falen probeert af te dekken met ‘voortvarend’ handelen na Oss’, zegt SP-Kamerlid Cem Lacin tegen RTL Nieuws. ‘Het onvolledig en onjuist informeren van de Kamer door de minister maakt de zaak niet geloofwaardiger. De minister heeft heel veel uit te leggen.’

Conclusies

De volgende conclusies worden getrokken door het nieuwsmedium, die een reconstructie gemaakt heeft op basis van geheime stukken, openbare documenten en gesprekken met direct betrokkenen en klokkenluiders:

  • Al op de dag van het ongeval in Oss wilden ambtenaren van het ministerie de Stint verbieden; om 16.30 lag een concept-intrekkingsbesluit voor de minister klaar. ‘Het was stuitend’, zegt een klokkenluider tegen RTL Nieuws. ‘Eigen falen toedekken, alleen maar naar anderen wijzen, proberen het de fabrikant in de schoenen te schuiven, tijd kopen met een onderzoek. En geen enkel gevoel voor de grote problemen die dit weer veroorzaakt bij scholen en de kinderopvang.’
  • De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kwam er op de dag van het ongeluk achter dat ze nooit toezicht hebben gehouden op de Stint. Omdat snel bleek dat de inspectie onvoldoende technische kennis had, moest er een extern veiligheidsonderzoek komen. Daarmee leek het lot van de Stint bezegeld.
  • Het ministerie en de inspectie hebben een foutieve, onvolledige politieverklaring over incidenten in Amsterdam gebruikt om de Stint van de weg te halen.
  • Het ministerie heeft de Tweede Kamer eenzijdig, onvolledig en mogelijk onjuist ingelicht in de nasleep van Oss.

Problematisch beeld

Uit het onderzoek van RTL Nieuws ontstaat een ‘zeer problematisch beeld’ van het optreden van ministerie en inspectie, vindt ook Suzanne Kröger van GroenLinks. ‘Als het inderdaad zo is dat de Kamer niet juist en onvolledig is geïnformeerd, is dat zeer kwalijk. Ik wil van de minister weten: klopt het dat informatie is weggelaten? Waarom waren regels en handhaving niet op orde?’

Afschuiven

PvdA-kamerlid Gijs van Dijk zegt te begrijpen dat na het ongeluk gekozen is voor veiligheid door de Stint van de weg te halen. ‘Maar het is niet te begrijpen als het hoofddoel was om politieke verantwoordelijkheid af te schuiven.’

 Lees hier de reconstructie door RTL Nieuws >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.