Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ophef over kinderopvang en opvoedgeld in Duitsland

Ophef over kinderopvang en opvoedgeld in Duitsland

In Duitsland is er het plan dat ouders die hun kind in het tweede en derde levensjaar niet naar de kinderopvang brengen een subsidie krijgen. Over de invoering van deze subsidie, Betreuungsgeld, kan de Duitse regeringscoalitie het maar niet eens worden.

Bedrag
Het zou gaan om een bedrag van 100 euro per maand, vanaf 2013 en in 2014 zou dat bedrag oplopen naar 150 euro. De ouders krijgen het geld ook als zij beiden werken en opvang van de kinderen met bijvoorbeeld de grootouders of een au-pair organiseren.

Paradepaardje
De liberale FDP vindt de plannen echter te duur en meent dat de subsidie het klassieke beeld van de vrouw die thuisblijft voor de kinderen in stand houdt. Voor de christendemocratische CSU is het Betreuungsgeld juist een paradepaardje, dat de ouders de keuze biedt hun kinderen zelf op te voeden. De christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel probeert de beide kemphanen te verzoenen.

Ruzie

De Duitse Tweede Kamer (Bondsdag) zou op 18 oktober over de invoering van de subsidie stemmen, maar dat is inmiddels onhaalbaar. Sinds 2006 strijden de politieke partijen al over het Betreuungsgeld.  De ruzie over de subsidie kan een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de Duitse regeringscoalitie. De oppositie hoopt dat de coalitie het najaar van 2013 niet haalt. Dan loopt de termijn van de regering-Merkel af.

Bron: ANP/ANP-Photo/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.