Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opa’s en oma’s zijn fervente voorlezers

Het aantal voorleesmomenten is gedurende drie generatie verveertienvoudigd. Terwijl de huidige generatie opa’s en oma’s zelf amper werd voorgelezen, lazen zij hun kinderen en lezen zij hun kleinkinderen nu wel heel veel voor.
1 Oma voorlezen.jpg

Dit blijkt uit een onderzoek van seniorenorganisatie KBO onder ruim 500 senioren. Het goede nieuws is dat senioren die van lezen houden, kinderen en kleinkinderen krijgen die ook van lezen houden. Dat is opvallend want waar senioren vroeger slechts in 2 van de 10 gevallen werd voorgelezen, is het aantal voorgelezen kinderen anno 2016 gestegen tot bijna 8 op de 10.

Taalontwikkeling

Verder valt in het onderzoek op dat bijna de helft (42%) van de ouderen vindt dat het ook daadwerkelijk een taak van de grootouders is om voor te lezen aan hun kleinkinderen. Eenzelfde aantal koopt vaak een boek voor de kleinkinderen (41%). Niet geheel verwonderlijk is dat de overgrote meerderheid van de huidige generatie senioren (69%) nog altijd de voorkeur geeft aan papier. Ruim 9 op de 10 senioren vindt het heel belangrijk dat er wordt voorgelezen aan kinderen om dat het goed is voor de algemene-en taalontwikkeling, de creativiteit en inlevings- en voorstellingsvermogen.

Jip en Janneke

Het meest populaire voorleesboek van toen én nu is Jip en Janneke. De allerbeste vriendjes staan al decennia lang eenzaam aan de top. De huidige generatie senioren las Jip en Janneke voor aan hun eigen kinderen en doet datzelfde bij hun kleinkinderen. Op twee stond vroeger Pinkeltje, gevolgd door de sprookjes van Grimm en Dahl. Het favoriete boek van de huidige generatie senioren in hun jonge jaren is Arendsoog en witte veder, gevolgd door Dik Trom.

Het is momenteel Kinderboekenweek. Met het thema ‘voor altijd jong’ staan grootouders in de belangstelling. Wij zetten een aantal leuke activiteitentips in het kader van de Kinderboekenweek op een rij. Bekijk ze hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.