Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook kwaliteitsmaatregelen voor VVE-instellingen

Voorschoolse educatie loont, mits de kwaliteit goed is. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, doet voorstellen voor kwaliteitsverbetering van voorscholen en andere VVE-instellingen.
1. Kwaliteit VVE-instellingen.jpg
Staatssecretaris Dekker wil dat pedagogisch medewerkers gecertificeerd aan de slag gaan met VVE. - Foto: Panther Media

De voorstellen van Dekker lijken in grote lijnen erg op de kwaliteitswijzigingen die minister Asscher (Sociale Zaken) samen met de kinderopvangbranche is overeengekomen.

Taalniveau pm’ers

Allereerst gaat de taaleis 3F voor alle pedagogisch medewerkers gelden die op een VVE-locatie werken en dan voor de mondelinge vaardigheden en leesvaardigheid. In veel gemeenten is dit al een feit, in 2017 en 2018 komt er ongeveer 4,7 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de kleinere gemeenten om dit te realiseren. Staatssecretaris Dekker wil deze nieuwe taaleis toevoegen aan het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie. Hoe er meer hbo’ers kunnen worden ingezet, is onderwerp van een onderzoek dat begin 2017 naar de Kamer wordt gestuurd.

Minister Asscher en (branche)partijen deden onlangs 21 concrete voorstellen voor nieuwe kwaliteitseisen in de kinderopvang. Lees hier welke dat zijn

Vooropleiding VVE

Werken met voorschoolse educatie vergt kennis van zaken. Nu is het nog mogelijk dat medewerkers die een onvoldoende op een VVE-module hebben behaald, toch met de programma’s mogen werken. Staatssecretaris Dekker wil dat pedagogisch medewerkers gecertificeerd aan de slag gaan met VVE. Allereerst door VVE-modules in de beroepsopleiding te programmeren en door speciale VVE-scholing te organiseren. Alle VVE-professionals hebben dan dezelfde basis.

Beleidsplan en opleidingsplan

Verder wil Dekker dat VVE-locaties in hun beleidsplan opnemen welk VVE-aanbod zij hebben en hoe zit dit uitvoeren. ‘Ik vind het van belang sta houders van VVE-voorzieningen een visie hebben op de wijze waarop zij de educatie uitvoeren en dit transparant communiceren naar ouders.’ Een vergelijkbare maatregel wil Dekker invoeren met het opleidingsplan. Hier zijn geen nadere eisen aan gesteld. Dekker wil dat het opleidingsplan pm’ers stimuleert om te blijven ontwikkelen en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

Ingangsdatum

De maatregelen moeten per 1 augustus 2017 ingaan, dat is vijf maanden eerder dan de kwaliteitsmaatregelen voor de reguliere kinderopvang. De verplichte taaleis voor medewerkers geldt dan ook voor de G37 en de G86 (de grote gemeenten). Voor de kleine gemeenten geldt een latere ingansgdatum.

Innovatiecentrum VVE

Om te blijven investeren in kwaliteit, wil staatssecretaris Dekker een innovatiecentrum VVE opstarten. Hier kan vanuit de praktijk en in samenwerking met gemeenten en wetenschap verder onderzoek worden gedaan. Succesfactoren uit de pilot en eerdere onderzoeken naar VVE kunnen ingezet worden, zoals de inzet van meer uren VVE, ouderbetrokkenheid en het gebruik maken en ontwikkelen van een ontwikkelkader.

Gemeenten en VVE

Gemeenten zijn in Nederland verantwoordelijk voor de uitvoering van het VVE-beleid. Dekker wil ook hen beter ondersteunen, allereerst met een handreiking voor een betere monitoring van VVE. Momenteel heeft een derde van de gemeente geen goed zicht op het bereik. Daarnaast roept de staatssecretaris gemeenten op om achterstandsmiddelen alleen in te zetten voor de kinderen waarvoor het bedoeld is. Tot slot blijft Dekker bij zijn punt om de middelen voor het gemeenlijk onderwijsachterstandenbeleid vanaf 2018 anders, beter, te verdelen.

VVE heeft een positief effect op het taalniveau van kinderen. Dit concludeert Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs naar aanleiding van drie onderzoeken naar voorschoolse educatie. Lees hier hoe Dekker bij deze conclusie komt

Bent u een VVE-locatie en wilt u deze nieuwe kwaliteitseisen waarmee wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van VVE met ouders delen? Download dan een korte tekst die u één op één met uw klanten kunt delen. Download het (word)tekstdocument >>

Lees meer in de Kamerbrief van Dekker:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.