Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Professionele opvoeders leven langer

Frida Noordzij
Uit onderzoek blijkt dat medewerkers in de kinderopvang gemiddeld drie jaar langer leven. Het zorgen voor kinderen heeft een positief effect op de fysieke én mentale gezondheid.
pm'er-leeft-langer-ANP.jpg
Is opvang een- of tweerichtingsverkeer? - Foto: ANP Foto

Dat meldt Ouders Centraal

Het Duitse onderzoek richtte zich voornamelijk op ouderen: ruim vijfhonderd tussen de zeventig en 103 jaar. Ralph Hertwig, hoofd van een groot internationaal onderzoekscentrum in Berlijn, vertelt dat er al veel onderzoek is gedaan naar de voordelen voor de kinderen zelf, maar nog niet naar degenen die de opvang verrichten. Ofwel: is opvang een- of tweerichtingsverkeer?

Professionals

Uit het onderzoek bleek dat mensen zonder kinderen, maar die in de kinderopvang of -verpleging werken gemiddeld drie jaar langer leven. Opa’s en oma’s die regelmatig oppassen leven gemiddeld vijf jaar langer. Dit positieve effect werd ook gevonden bij ouderen zonder kleinkinderen die af en toe voor andere kinderen zorgen of mensen op een bepaalde manier helpen.

Stressvol

Wel geven de onderzoekers aan dat er grenzen zijn: teveel oppassen is juist stressvol. Het moet niet worden gezien als hét wondermiddel voor langer leven. 

Lees hier meer informatie over het onderzoek. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.