Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar weigeren niet-gevaccineerde kinderen vertraagd

Het onderzoek naar de mogelijkheid voor kinderdagverblijven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren, wordt niet op 1 mei maar op 1 juli afgerond. Het dossier blijkt veel uitgebreider en gecompliceerder dan gedacht. D66-Kamerlid Rens Raemakers hoopt dat zijn wetsvoorstel desondanks tóch eerder in de Kamer besproken wordt.
Fotolia

Dit is te lezen in het Algemeen Dagblad. Raemakers wil dat de wet het mogelijk maakt dat kinderdagverblijven kinderen die niet gevaccineerd zijn, kunnen weigeren. Nu mogen kinderopvangorganisaties die nog niet. Het wetsvoorstel van Raemakers zou een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, maar staatssecretaris Tamara van Ark wil eerst de uitkomsten van het onderzoek afwachten voor het wetsvoorstel besproken wordt.

Mazelenuitbraak

Het uitstel van het onderzoek komt op een ongelukkig moment zo vlak na de besmetting met de mazelen van vier kinderen in een kinderdagverblijf in Den Haag. Deze week werd bekend dat ook een vierde kind de mazelen heeft gekregen van een kind dat de ziekte waarschijnlijk in het buitenland heeft gekregen.

Raad van State kritisch

De Raad van State heeft zich eerder kritisch uitgelaten over het wetsvoorstel van Raemakers. Volgens de Raad zouden ouders op zijn minst moeten worden gewezen op de betrekkelijke betekenis van een weigeringsbeleid. Ook bij een weigeringsbeleid blijven zuigelingen namelijk volgens de RvS risico lopen op besmetting met infectieziekten. Kinderen worden immers pas vanaf 14 maanden gevaccineerd tegen bof, rode hond en mazelen. Dit houdt in dat er op kinderopvangcentra met een weigeringsbeleid altijd ook zuigelingen zouden zijn, die nog niet zijn ingeënt. Deze zuigelingen kunnen buiten het kinderdagverblijf in aanraking komen met de ziekten en zo andere zuigelingen in het kinderdagverblijf besmetten.

Maatschappelijk probleem

Deze visie sluit aan bij wat de beide brancheorganisaties BK en BMK en ook belangenvereniging voor ouders BOinK al langer verkondigen. ‘De dalende vaccinatiegraad is een maatschappelijk probleem dat niet door de kinderopvang opgelost kan worden’, vermeldt bijvoorbeeld de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Vaccinatieplicht

Volgens het AD-artikel, zou staatssecretaris Van Ark een algemene vaccinatieplicht, zoals in Australië bestaat, niet schuwen. In Australië kunnen kinderopvangaanbieders boetes krijgen als ze noey-gevaccineerde kinderen aannemen en de kinderbijslag wordt teruggeschroefd als ouders weigeren hun kinderen te laten vaccineren. Van Ark zou gezegd hebben:  ‘Ik heb net gezegd in de Kamer dat ik niks schuw, dus dan schuw ik ook niks. Want dat moet je dan niet doen.’ Of het daadwerkelijk zover gaat komen, is zeer de vraag, het kabinet heeft zich eerder namelijk uitgesproken tegen een vaccinatieplicht.

Eind deze week komt staatssecretaris Paul Blokhuis (van Volksgezondheid) met een Kamerbrief over de kwestie.

‘Ik zou graag de wettelijke middelen hebben om niet-ingeënte kinderen te kunnen weigeren’, liet een directeur van een middelgrote kinderopvangorganisatie (anoniem) weten na een oproep van Kinderopvangtotaal. Andere organisaties zien vooralsnog niets in het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen. Lees meer reacties, ook van staatssecretaris Van Ark, in dit PREMIUM-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.