Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar kwaliteit opc’s

Asscher heeft het onderzoeksvoorstel voor de studie naar de kwaliteit van de ouderparticipatiecrèches (opc's) gepresenteerd.
opc.jpg

In de studie wordt de pedagogische kwaliteit van de opc’s onderzocht. Het NCKO ontwikkelde een instrument voor het meten van pedagogische kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang, die de indicatoren proceskwaliteit en structurele kwaliteit omvat. De proceskwaliteit van de opvang betreft de kwaliteit van het feitelijke zorg- en opvoedingsproces en van de directe ervaringen van de kinderen.

Kwaliteitsindicatoren opc’s

Daarnaast zijn er ook structurele kwaliteitsindicatoren; dat wil zeggen reguleerbare kenmerken van de kinderopvang, zoals groepsgrootte, leidster-kind ratio en opleiding/training van de ‘draaiers’. Er zijn zes interactievaardigheden waarover de ouders die de opc’s runnen zouden moeten beschikken:

1. Sensitieve responsiviteit,

2. Respect voor de autonomie van het kind, –

3. Structureren en grenzen stellen,

4. Praten en uitleggen,

5. Ontwikkelingsstimulering

6. Begeleiden van interacties tussen kinderen 

Begin 2016 worden 10 groepen voor kinderen in de 7 opc’s in Nederland onderzocht. Het gaat hierbij om Villa, SOP, Oase, Krakeling en Bombardon in Utrecht en Tolkreche en Giljorson in Amsterdam. Deze tien opc-groepen worden vergeleken met een gematchte groep. In de zomer van 2016 worden de resultaten verwacht. 

Fraudegevoeligheid opc

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft minister Asscher aan de tand gevoeld over de kwaliteit van opc’s. Niemand weet hoe het precies gesteld is met de kwaliteit in deze door ouders gerunde opvanglocaties. Enkelen beweren dat de kwaliteit in opc’s zelfs beter is dan in professionele kinderopvanginstellingen. Om aan deze discussie een eind te maken, laat minister Asscher officieel onderzoek doen naar de pedagogische kwaliteit van opc’s. Het argument dat opc’s niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen (zoals het vaste gezichtencriterium) is voor Asscher aanleiding geweest hen los te koppelen van kinderopvangtoeslag. Ook heeft de minister kritiek op de fraudegevoeligheid van opc’s. Asscher wil dat Fukkink vooral kijkt naar de stabiliteit van opvang in een opc. Het concept houdt in dat er iedere keer andere ouders op de groep staan.

Klik hier om de aanbiedingsbrief en het voorstel van Asscher te lezen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.