Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek naar functioneren Wet kinderopvang

Functioneert de Wet kinderopvang goed en bereikt hij wat hij wil bereiken? Daarover buigt het ministerie van Sociale Zaken zich dit jaar. Er is in het onderzoek ook ruimte om het effect van het huidige kinderopvangbeleid op de arbeidsparticipatie te onderzoeken. Dit is te lezen in een voorproefje van het onderzoek dat minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer geeft.
Dit jaar wordt de Wet kinderopvang geëvalueerd. Minister Asscher zet uiteen wat de doelstellingen zijn van dit onderzoek.
Dit jaar wordt de Wet kinderopvang geëvalueerd. Minister Asscher zet uiteen wat de doelstellingen zijn van dit onderzoek. - Foto: ANP

Het beleidsonderzoek bestaat uit een evaluatie van de Wet kinderopvang en een evaluatie van het besluit continue screening. De insteek is breed. Het gaat niet alleen over een evaluatie van de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook hoe kinderopvang functioneert als arbeidsmarktinstrument.


Is kinderopvang goed voor de arbeidsmarkt of is kinderopvang goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen? Aafke Raaijmakers (Universiteit van Tilburg) geeft antwoord >>

Bezuinigingen

De Wet kinderopvang werd voor het laatst in 2012 geëvalueerd. Dat ging over de periode 2005-2011. Nu wordt er vooral gekeken naar de periode 2008-2014, een roerige periode in de geschiedenis van de kinderopvang. Bezuinigingen hadden veel invloed op de kinderopvangtoeslag: veel ouders kregen minder toeslag. Voor ouders in de hoogste inkomenscategorie werd kinderopvang zelfs tijdelijk helemaal niet meer vergoed. De branche kreeg te maken met een forse vraaguitval, hier en daar oplopend tot 25 procent. Tegelijk is er met BKK-gelden ingezet op een kwaliteitsverbetering en zijn er veel nieuwe regels bij gekomen om meer veiligheid te garanderen. Heeft dit beleid effect gehad op de belangrijkste doelen van de kinderopvang, namelijk kinderen stimuleren in hun ontwikkeling door kwalitatief goede kinderopvang aan te bieden? En helpt het ouders om arbeid en zorg te kunnen combineren?

Oneigenlijk gebruik

Onderzoekers van het ministerie zijn al druk bezig om antwoorden te krijgen op deze vragen. Behalve de twee hoofddoelen, kijken zij naar eventueel onbedoelde effecten van de Wet kinderopvang. Er wordt bekeken of het huidige systeem eventueel misbruik of oneigenlijk gebruik voldoende voorkomt, en dan in het bijzonder in de gastouderopvang. Verder buigen de onderzoekers zich over de vraag: ‘Loont het voor ouders om meer te werken?’

Marianne Thyssen, de Europese Commissaris voor sociale zaken en werkgelegenheid, vindt dat Nederland meer kinderopvangaanbod moet realiseren om werkende vrouwen tegemoet te komen. De Belgische vindt dat kinderopvang een wezenlijk onderdeel van een goede en sociale arbeidsmarkt vormt. Lees meer >>

Download de brief hier >>

2 REACTIES

  1. De kinderopvangsector moet ook hand in eigen boezem steken en zich afvragen: waarom slaan politici en ouders door? Ik ben voor openheid en inspraak van de belangrijkste partner van de kinderopvang: de ouders.
    Ik denk dat vooral de medewerkers werkzaam binnen de kinderopvang weten wat kinderopvang kan betekenen voor de ontwikkeling van kinderen. Het is dus ook aan ons om dit ouders, onderwijs, jeugdzorg en politici te laten zien. Dan pas zal het beeld van de kinderopvang – als slechts een arbeidsparticipatie-instrument – veranderen en zal ook socialisatie-mogelijkheden van kinderopvang op het netvlies komen. Als ouders en politici beter weten wat de (pedagogische) kwaliteit is dan is het ook geen probleem als zij daarover met ons in gesprek zijn. Het voordeel is dat wij, medewerkers kinderopvang, zelf aan het stuur zitten!

  2. Lees alle reacties
  3. Niet alleen de politiek maar ook de ouders van kinderen slaan steeds verder door. Hoe kan iemand een bedrijf runnen als de klanten inspraak krijgen en gaan bepalen wat ze willen betalen.
    Een goed voorbeeld is de voetballerij, waar de fans zich bemoeien met zaken waar ze geen verstand van hebben en waar rationaliteit ver te zoeken is. Daarom is er geen enkele voetbalclub in de wereld die zelfstandig zijn broek kan ophouden en die niet in financiële problemen zit. Inspraak zonder inzicht is als een uitspraak zonder uitzicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.