Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Moeders werken minder vanwege ‘dure opvang’

1 op de 7 moeders wil meer werken, maar doet dat niet vanwege de hoge kosten voor kinderopvang. Dit blijkt uit onderzoek door Ouders van Nu in samenwerking met WOMEN Inc. Een toegankelijker en goedkoper kinderopvangsysteem lijkt de oplossing voor een meer gelijke werk-zorgverdeling.
onderzoek-moeders-werken-minder-vanwege-dure-opvang
AndreyPopov / Getty Images / iStock

Nederlandse ouders willen een ander kinderopvangsysteem om werk en zorg gelijker te kunnen verdelen én financiële stress weg te nemen. Dat is kort samengevat de conclusie van het Ouders van Nu-onderzoek naar kinderopvang, in samenwerking met WOMEN Inc. Ruim 800 ouders met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar werden gevraagd naar hun grootste zorgen bij het huidige kinderopvangsysteem. 64 procent van de ouders geeft aan dat de hoge kosten van de kinderopvang reden zijn voor financiële stress. Een ander kinderopvangsysteem zou volgens driekwart van de ouders de oplossing zijn voor een ideale werk-zorgverdeling. De helft van de ondervraagde ouders is voor een volledige afschaffing van het huidige kinderopvangtoeslagensysteem.

Financiële stress

Het vertrouwen in de overheid is flink afgenomen door de toeslagenaffaire. Meer dan de helft van onze respondenten geeft aan dat zij vinden dat ouders de dupe zijn van het huidige toeslagensysteem. De angst om aan het eind van het jaar de toeslag terug te moeten betalen (54%), de administratieve druk (53%) en de onduidelijkheid over de hoogte van de kinderopvangtoeslag zorgt bij ruim de helft van de respondenten voor financiële druk. Vooral ouders met een laag of gemiddeld inkomen ervaren financiële stress.

Werken loont niet

Een alternatief opvangsysteem bevordert niet alleen gelijke ontwikkelingskansen, maar ook een gelijke verdeling van werk en zorg tussen vrouwen en mannen. Vrouwen besteden gemiddeld genomen meer tijd aan de zorg voor kinderen en doen minder betaald werk dan hun partner*. 1 op de 7 moeders wil graag meer werken, maar doet dit niet met als belangrijkste reden dat de kinderopvang te duur is en meer werken daardoor onvoldoende loont.

Ouders willen 4-4-3 model

Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu: ‘Wij horen van veel ouders dat zij de huidige situatie 5-3-2 verdeling (vaders blijven na de geboorte 5 dagen werken, moeders 3, en 2 dagen wordt er gebruik gemaakt van formele kinderopvang) niet ideaal vinden, maar financieel geen andere oplossing zien. Daarom wilden we onderzoeken of gratis kinderopvang invloed zou hebben op hun werk-zorgverdeling. De meeste ouders blijken dan een voorkeur te hebben voor het 4-4-3 model: beide ouders werken 4 dagen per week, allebei hebben ze 1 zorgdag met de kinderen, de rest van de week (3 werkdagen in totaal) gaan de kinderen naar de opvang. Deze 4-4-3 verdeling spreekt 56% van de respondenten (heel) erg aan.’

Lees het volledige artikel op de website van Ouders van Nu, n.a.v. dit onderzoek >>

* In dit onderzoek ligt de focus op vrouwen in een heterostel omdat de scheve verdeling van werk en zorg binnen deze huishoudens een belangrijke oorzaak is van het feit dat veel vrouwen niet financieel onafhankelijk zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.