Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: Driekwart ouders wil dat kinderen op school veel leren over de natuur

Driekwart van de ouders van basisschoolleerlingen vindt het belangrijk dat hun kinderen op school veel leren over de natuur. Ook zouden zij graag zien dat leerlingen meer buiten les krijgen omdat zij denken dat hun kind hierdoor met meer enthousiasme naar school gaat en het goed is voor de gezondheid.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie door Potter Marktonderzoek. Volgens IVN-directeur Jelle de Jong, die gister de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2021 in ontvangst nam, toont het onderzoek aan dat Nederlanders het belang van natuur steeds meer inzien. ‘Natuur en klimaat zijn onderwerpen die almaar belangrijker worden. Desondanks is natuuronderwijs op veel scholen nu nog een ondergeschoven kindje. Het is belangrijk dat hierin verandering komt. Daarom is het goed om te merken dat ook ouders dit graag zouden zien.’

Inruilen

Uit het onderzoek, gehouden onder ruim vierhonderd ouders van basisschoolleerlingen, komt naar voren dat maar liefst de helft natuuronderwijs net zo belangrijk vindt als rekenen en taal. Driekwart van de ouders zegt voor meer natuuronderwijs andere vakken te willen inruilen. Volgens de onderzoekers vinden zij het echter lastig om aan te geven welke vakken dit zouden moeten zijn.

Afstand

De afstand tussen kinderen en natuur is de laatste decennia enorm toegenomen, weet IVN Natuureducatie. Kinderen brengen meer dan ooit tijd binnen door. De Jong: ‘Kinderen zijn vervreemd geraakt van de natuur. Het onderwijs kan een belangrijke rol spelen om kinderen en natuur weer dichter bij elkaar te brengen.’

Schoolprestaties

Veel ouders hebben bovendien het volste vertrouwen in de leerkracht van hun kind als het gaat om het geven van les buiten op het plein. Meer dan de helft van de ouders gaat er vanuit dat de juf of meester ook lessen als rekenen en taal prima buiten kan geven. Zij zijn van mening dat meer buiten les uiteindelijk alleen maar ten goede komt aan de schoolprestaties van hun kind. Ook het merendeel van de ouders geeft aan voorstander te zijn van een groen schoolplein, zo blijkt uit het onderzoek.

Met het geldbedrag dat is verbonden aan de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs is het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds opgericht. IVN hoopt hiermee een aanzet geven voor het benutten van het schoolplein voor onderwijsdoelen.

Lees ook: Het schoolplein als best geventileerde klaslokaal van de school

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.