Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: coronacrisis had een positief effect op gezinnen

De coronacrisis heeft op de meeste gezinnen en relaties geen of zelfs een positief effect. Een kleine groep ervaart echter wel degelijk extra problematiek. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht.
ouders
© AleksandarNakic / Getty Images / iStock

‘De coronacrisis had positieve neveneffecten die we niet hadden verwacht. Gezinnen besteedden meer tijd samen, ze hadden meer aandacht voor elkaar, en thuiswerkende vaders waren meer betrokken bij de zorg voor de kinderen,’ aldus projectleider Esther Kluwer op het platform ouderscentraal.nl.

Het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar het effect van de coronacrisis op gezinnen en relaties vond plaats in juli en oktober 2020. Van de deelnemende ouders ervaart 43 procent een positieve impact en 46 procent geen impact.

Problemen met opvoeden

Voor een kleinere groep pakte de crisis echter negatief uit. 11 procent van de ouders gaf aan dat corona een negatief effect had op het gezin. Partners rapporteerden meer relatieproblematiek, een lagere relatiekwaliteit en meer verbaal partnergeweld. Ouders hadden meer problemen in de ouder-kindrelatie en meer problemen met opvoeden.

Kluwer: ‘Het gaat met name om partners en ouders die van zichzelf al minder goed kunnen omgaan met stress, minder sociale steun ervaren en minder veerkrachtig zijn. Als je al kwetsbaar bent én je komt meer op elkaars lip te zitten, dan is dat een katalysator.’

Kostenvergoeding

Wat kunnen we met deze resultaten? Esther Kluwer en haar team vroegen de deelnemers naar hun behoefte aan hulpverlening en de ervaren bereikbaarheid. ‘Daar kwam uit dat men denkt dat de effectiviteit van hulpverlening voor relatie- en gezinsproblematiek vrij laag is. Maar uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het effect juist behoorlijk groot is. Wellicht dat een publiekscampagne en betere informatievoorziening hier soelaas bieden. Ook kortere wachttijden en betere kostenvergoeding of tegemoetkoming maken professionele hulp bereikbaarder.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.