Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderwijs, zorg en kinderopvang onder een dak in Spijkenisse

Een nieuwe aanpak van de opleiding Master Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties heeft in Spijkenisse tot een bijzondere samenwerking geleid: onderwijs, zorg en kinderopvang onder een dak.
szw-wil-intensiever-toezicht-gastouderopvang-wettelijk-verplichten
Krakenimages.com / stock.adobe.com

Het begon in 2020. Robin van Putten van onderwijsorganisatie Albeda en Nicole van Cranenburgh, clustermanager bij kinderopvang Mundo besloten tot een opmerkelijk initiatief in het kader van hun masteropleiding Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties.

Ze ontwikkelden een plan voor Spijkenisse, waar beide organisaties zijn gevestigd. Na een periode van teruggang is Albeda hier weer groeiende en de onderwijsinstelling kreeg zelfs een nieuw gebouw toegewezen. Kinderopvang Mundo en zorgorganisatie Zuidwester zaten intussen met een personeelstekort. ‘We zagen de kans om samen dit vraagstuk stevig aan te pakken. Ons idee: een buitenschoolse opvang en een dagbesteding openen op school, als leerwerkplaats. Studenten die gevoel krijgen met de praktijk en een opening voor Mundo om studenten warm te maken voor het vak,’ vertelt Nicole.

Leerwerkplekken

Robin: ‘Wij zagen ook kansen in samenwerking. Albeda stelt studenten en ruimte beschikbaar, Mundo en Zuidwester stageplaatsen, leerwerkplekken en andere faciliteiten zoals materiaal en ruimten. Door de kinderopvang en zorg dichter bij het onderwijs te brengen, is dit meteen ingebed. Dan maak je pas echt impact.’

De samenwerking tussen Albeda, Mundo en Zuidwester is inmiddels ook op papier vastgelegd. Nicole: ‘Als je gaat bewegen, gaat het maar door. Het balletje blijft maar rollen. De docenten, studenten, medewerkers, kinderen, deelnemers, ze werken allemaal samen. Zelfs de HAN heeft nu MMI-studenten naar Albeda gestuurd om daar een kijkje te nemen.

Enthousiasme

Het enthousiasme van docenten en medestudenten werkte aanstekelijk. ‘We wilden meteen aan de slag,’ vertelt Robin. ‘Het is fantastisch dat de opleiding maatwerk leverde, want zo konden wij sneller de theorie toepassen in de praktijk.’

De komende tijd kijken Robin en Nicole naar een strategisch plan om de samenwerking te borgen. ‘We willen een duurzame verbinding leggen, bijvoorbeeld in de vorm van een alliantie of netwerkorganisatie. Ik weet zeker dat de opleiding hier ook weer bij kan helpen,’ aldus Nicole.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.