Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omstreden kleutertoets pas in 2022 geschrapt

Duizenden basisscholen zouden nog altijd kleuters toetsen, als onderdeel van het leerlingvolgsysteem. Na felle kritiek zou de kleutertoets per 1 januari 2021 worden afgeschaft, maar dat is verschoven naar augustus 2022. Anderhalf jaar later dan gepland.
AdobeStock

Kleuters hoeven geen schooltoetsen meer te maken, als het aan leerkrachten en het kabinet ligt. Een toets met opgaven zou tekort doen aan kleuters, die zich juist spelenderwijs en met sprongen ontwikkelen, stelde minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in de zomer van 2018.

Officieel afschaffen

De ministerraad stemde daarmee in en de toets zou per 1 januari 2021 officieel afgeschaft worden. In 2013 werd de verplichte kleutertoets al geschrapt, scholen mogen sindsdien zelf weten of ze de toetsen nog willen gebruiken en de kleutertoets is niet langer een eis voor de inspectie. Overigens heeft de Kamer daarover nooit een besluit genomen en was de toets eigenlijk nooit verplicht.

Toets sluit niet aan op ontwikkeling

De toetsen sluiten volgens experts helemaal niet goed aan op de ontwikkeling van kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud, meldt het AD. Omdat de toets een momentopname is, zegt de uitslag weinig over wat een kleuter kan. Het is beter om de kleuters te observeren en op die manier te beoordelen, stellen deskundigen.

Wetswijziging kost tijd

Waarom wordt de toets dan niet helemaal afgeschaft? De oorzaak is een wetswijziging die meer tijd kost, zegt een woordvoerder van minister Slob. Hoewel het ministerie stelt dat het praktisch onmogelijk is om de kleutertoets nog af te nemen, omdat veel schoolste toetsen niet meer worden goedgekeurd, zegt toetsaanbieder Cito dat er nog op duizenden scholen in het land kleutertoetsen worden afgenomen. De resultaten worden nog vaak gebruikt om de voortgang van kinderen te registreren in het leerlingvolgsysteem.

Alternatief kleutertoets

Er is nog geen goed alternatief voor de kleutertoets, hoewel Cito dit schooljaar ‘Kleuter in beeld’ heeft gelanceerd. Dit nieuwe ‘meetinstrument’ moet vooral gericht zijn op observatie van kinderen. Door bijvoorbeeld met een kind uit groep 1 of 2 in gesprek te gaan, kan gekeken worden hoe groot de woordenschat is.

Kamer fel tegen kleutertoets

De Tweede Kamer blijft fel tegen de kleutertoets. In februari nam de kamer een amendement aan van de SGP, dat in de nieuwe wet verankert dat ook in de toekomst toetsen in groep 1 en 2 niet verplicht kunnen worden.

Bronnen: AD.nl, Kinderopvangtotaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.