Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVWA vindt ‘ernstig veiligheidsrisico’ bij bepaald speelslijm

Ligt er bij jou als gastouder speelslijm in de kast? Of op jouw kdv- of bso-groep? De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft ontdekt dat een deel van het speelslijm een ernstig veiligheidsrisico vormt.
speelslijm gezondheidsrisico

Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat een deel van het speelslijm, ook wel slime of putty genoemd, te veel zware metalen en conserveermiddelen bevat. Kinderen die ermee spelen, kunnen deze chemische stoffen binnenkrijgen via de huid of de mond. Als er teveel zware metalen in een product zitten, kan dat leiden tot irritatie, diarree, braken en buikkrampen. Te grote hoeveelheden conserveermiddelen kunnen allergische reacties geven. Er zijn daarom ooit normen gesteld voor de hoeveelheden van deze producten in speelslijm.

Grove overschrijding

Met die normen neemt niet elke producent het even nauw, blijkt nu. Bij 1 van de 76 willekeurig gekozen speelslijmproducten werd door NVWA een grove overschrijding van de maximaal toegestane hoeveelheid boor (een zwaar metaal) aangetroffen. Bij het Bubble Slime van JohnToy werd te veel van een conserveermiddel gevonden. De hoeveelheden boor en conserveermiddelen zijn zo hoog, dat de NVWA spreekt van ernstige veiligheidsrisico’s. Het gaat om Barrel-o-Slime van Jono Toys.

Waarschuwing

Bij 21 andere slijmproducten werden lichte overschrijdingen van de toegestane hoeveelheden boor en conserveermiddelen gevonden. Deze bedrijven kregen een waarschuwing en hebben de verkoop van het speelslijm moeten staken. De artikelen van Jono Toys en JohnToy zijn teruggeroepen en de bedrijven beboet. De NVWA laat weten dat producten met deze extreme samenstellingen überhaupt niet verkocht mogen worden in Nederland.

Een opvallende zaak in de gastouderbranche: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) keurt speeltoestellen van een gastouder af en legt boetes op. Maar: het is toch de GGD die gaat over de inspectie bij gastouders? Lees hier hoe dit precies zit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.