Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVWA: Overdekte speellocaties vaak niet veilig

Speeltoestellen in overdekte speellocaties zijn vaak onveilig of kapot. Dit blijkt uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op maar liefst 90 procent van de locaties stelden inspecteurs gebreken vast.
Speelhal.jpg
De NVWA deed onderzoek bij 37 van de 150 overdekte speeltuinen in Nederland. Op 33 locaties werden mankementen geconstateerd. - Foto: ANP Photo

Dit bericht komt na het nieuws dat pedagogisch medewerkers van een bso en de bso zelf waarschijnlijk vervolgd gaan worden voor de dood van een 4-jarig jongetje. Het OM is van plan om dit te doen, maakte ze donderdag bekend. De bso-groep was op oudjaarsdag 2015 met elkaar gaan spelen in een overdekte speeltuin in het Noordhollandse Grootebroek. Het jongetje speelde op een opblaasbaar toestel en viel ruim anderhalve meter naar beneden. Enkele dagen na zijn val overleed hij.

Waarom wil het OM de pm’ers en de bso gaan vervolgen? Lees meer in dit artikel

Veiligheidseisen

De NVWA deed onderzoek bij 37 van de 150 overdekte speeltuinen in Nederland. Op 33 locaties werden mankementen geconstateerd, zoals kapotte vangnetten of vloeren met te weinig demping. In de speelhal waar  het  fatale ongeluk met het jongetje gebeurde, waren de veiligheidseisen ook niet op orde. Het OM is daarom van plan om ook medewerkers en de speelhal zelf aan te klagen voor ‘dood door schuld’.

Boetes

In tien gevallen waren de problemen die de inspecteurs constateerden bij een tweede inspectie nog niet verholpen. Daarop zijn er toestellen buiten gebruik gesteld en boetes uitgedeeld. De NVWA zegt geschrokken te zijn van de onderzoeksresultaten. Ze roept ouders op om gebreken te melden en gaat in gesprek met de branche.

Benieuwd of de speelhal in jouw regio ook is gecontroleerd en of daar gebreken zijn geconstateerd? Download hier alle inspectieresultaten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.