Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Nulurencontract straks niet interessant meer

Er gaat in 2015 veel veranderen in het arbeidsrecht voor flexwerkers. In de kinderopvang werken aardig wat flexwerkers, soms met een nulurencontract. Hiermee kunnen werkgevers in de kinderopvang handig inspelen op de wisselende vraag. Maar een aantal maatregelen zorgt ervoor dat de flexwerker een minder interessante optie wordt in 2015. Marjolein Kruijs, advocaat arbeidsrecht Pellicaan Advocaten & Adviseurs legt uit.
Nulurencontract straks niet interessant meer
Foto: ANP

Het kabinet wil een nieuw evenwicht brengen tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt. Daarom hebben zij bepaald dat er vanaf 1 juli 2015 maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd in een periode van 2 jaar aangeboden mogen worden, voordat er een vast dienstverband ontstaat. Alleen wanneer de samenwerking minimaal zes maanden wordt onderbroken, mag een nieuwe keten van tijdelijke contracten worden gesloten. ‘Op dit moment is het nog mogelijk om drie contracten voor bepaalde tijd aan te gaan in een periode van drie jaar. Bovendien kan de keten nu na een onderbreking van minimaal drie maanden worden herhaald.’ Kruijs lichtte de wijzigingen in het arbeidsrecht toe tijdens een workshop op het evenement Kinderopvang Live.

Wachttijd

Met de nieuwe maatregel wordt de mogelijkheid om keten op keten te sluiten een stuk minder aantrekkelijk. Kruijs: ‘Het komt nu weleens voor dat organisaties na drie tijdelijke contracten hun pedagogisch medewerker even onderbrengen bij een andere organisatie. Daarmee overbruggen zij drie maanden om vervolgens weer een tijdelijk contract aan te bieden. Met de nieuwe regel, die een wachttijd van 6 maanden oplegt, zal dat lastiger worden.’

Contracten

Tijdelijke contracten die na 1 juli 2015 doorlopen, vallen nog niet onder de nieuwe regeling. Maar wanneer op of na 1 juli een nieuw tijdelijk contract wordt gesloten, zal wel worden gekeken naar de voorafgaande periode. Kruijs: ‘Stel dat in 2013 is begonnen met een jaarcontract, opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor anderhalf jaar dat afloopt na 1 juli 2015, dan is er niets aan de hand en mag nog rekening worden gehouden met de oude periode van drie jaar. Willen partijen na 1 juli vervolgens nóg een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sluiten, dan is de nieuwe regeling wel van toepassing en moet worden gekeken naar de eerdere contracten. In dat geval is het niet meer mogelijk om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten omdat de maximale periode van twee jaar al is overschreden’.

Nulurencontracten

Ook het werken met nulurencontracten is straks minder interessant. Er komt namelijk een wettelijke beperking van het eindeloos oprekken van loonuitsluiting van werknemers. Kruijs denkt dat werkgevers in de kinderopvangbranche zich niet goed realiseren hoe onaantrekkelijk het straks is om keer op keer een nulurencontract af te sluiten. De werknemer krijgt namelijk na zes maanden recht op vaste arbeidsuren. ‘Ook al kun je het aantal uren niet bieden omdat er onvoldoende werk is, de werkgever moet minimaal dat aantal uren uitbetalen’, legt Kruijs uit.

Opzeggen contract

Ook de regels voor het opzeggen van een contract voor bepaalde tijd veranderen per 1 januari 2015. Werkt een kracht langer dan zes maanden, dan moet de werkgever minimaal één maand voor afloop van het contract schriftelijk laten weten of het contract wordt voortgezet en tegen welke voorwaarden. Houdt hij zich hier niet aan, dan volgt er een boete.

Concurrentiebeding

Tot slot verandert het concurrentiebeding. Kruijs: ‘In arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mag alleen nog een concurrentiebeding staan als de werkgever motiveert welke zwaarwichtige bedrijfsbelangen zo’n beding noodzakelijk maken. Een rechter oordeelt of dit terecht is.’

Ook in het ontslagrecht verandert er van alles vanaf 2015. Wil je weten wat? Lees meer >>

Wil je meer weten over de wijzigingen in het arbeidsrecht? Ga naar www.pellicaan.nl

10 REACTIES

 1. Het kabinet maakt plannen, maar niet altijd is alles beter. Ik denk zeker dat de mensen nog minder snel een vaste baan zullen krijgen. Er zijn heel veel organisaties die de mensen er nog eerder uit zullen gooien. Niet omdat ze dat willen, maar omdat de kinderopvang nu nog steeds onzeker is. Het kabinet zou er goed aan doen om hier goed in te investeren. Maar blijkbaar zien ze dat niet. 
  Werkende moeders zijn goed voor de economie. 2 verdieners geven immers meer geld uit. Wanneer je partner alleen verdient, zul je toch meer op moeten letten. 
  Het kabinet denkt voor de werkgevers. Maar zo werkt de praktijk niet. Helaas.

 2. Lees alle reacties
 3. Nanoq en Elise
  Ik denk dat we daar niet te krampachtig onder moeten zijn. Ik heb ook een kleinschalige opvang. Maar ik werk wel met vaste mensen. Liefst geen nul uren want daar zitten volgens mij nog meer regels aan dan een vast contract. (en administratief ook ) Maar wat zegt een vast contract? Als het bedrijfstechnisch slecht gaat heb je alle reden en recht om het contract omlaag in uren te zetten (gedeeltelijk ontslag aanvragen) of te ontbinden. De medewerker kan dan bij het UWV aankloppen. Maar als je werkt met min-max contracten heb je daar al marge in. Daarbij vind ik dat net zoals werkgevers ook werknemers flexibel hierin moeten zijn. Zo is de kinderopvang en dat weet je voordat je erin gaat werken.

 4. Herken baar KDV Nanoq.
  Ik heb een ‘Basis’ van leidsters ‘vast’ maar door de schommelingen in de bezetting kunnen er niet meer ‘vaste’ contracten van af.
  Gun ik het mijn leidster: JAAAA..
  kan het??Neeee. 🙁 .
  En dan heeft dat dus niets te maken met mederwerker ‘uitmelken’.
  De uren zíjn niet te gegarandeert in te vullen.. De nieuwe regels maken het naar mijn gevoel eerder slechter dan beter voor de medewerkers.

 5. Door mijn kleinschaligheid, kan ik onmogelijk personeel in vaste dienst nemen. Wil zeggen dat ik steeds opnieuw andere gezichten op het kdv heb, die opnieuw ingewerkt moeten worden, en bij goed functioneren ik hun weer moet laten gaan… Komt niet echt ten goede aan de geborgen zorg die wij de kinderen willen bieden…

 6. Valt overstappen naar een ander gastouderbureau omdat het vorige niet meer aan de wensen voldeed dan ook onder het beschreven concurrentiebeding? Nu is dat nagenoeg onmogelijk voor ouders, zonder de sjaak te zijn. Terwijl bureaus er soms echt een potje van maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.