Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe regels voor inschrijving gastouderopvang in LRKP

Nieuwe regels voor inschrijving gastouderopvang in LRKP

Alle gastouders staan geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). De regels voor inschrijving van gastouderopvang in het LRKP veranderen.

Iedere opvanglocatie van een gastouder moet in het register staan. Tot voor kort stond iedere gastouder éénmaal geregistreerd, ook al werden de kinderen op meerdere locaties opgevangen. Vanaf 1 oktober 2012 moet iedere opvanglocatie van een gastouder met een afzonderlijk registratienummer in het LRKP geregistreerd te staan. Het is belangrijk dat op tijd te doen, want vanaf  1 januari 2013 moeten ouders de werkelijke opvanglocatie(s) opgeven aan de Belastingdienst voor de toekenning van de kinderopvangtoeslag.

Uitschrijven
Stopt een gastouder voor langere of onbepaalde tijd met de kinderopvang, dan moet zij worden uitgeschreven uit het LRKP. Dat geldt dus niet voor een tijdelijke periode door bijvoorbeeld een zwangerschap of ziekte. Wordt de gastouder niet uitgeschreven, dan kan de gemeente haar een boete opleggen. De uitschrijving is belangrijk voor gemeenten en GGD’s om de kwaliteit te handhaven.

Uitleg

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een informatiesheet gepubliceerd waarin wordt uitgelegd wat de veranderingen betekenen voor vraagouders, gastouders en gastouderbureaus. Ook wordt een aantal bestaande regels nader toegelicht.

ANP-Photo/ Lex van Lieshout

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.