Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe formulieren VOG-aanvraag

De VOG-aanvraag in de kinderopvang is een administratieve uitdaging. Met de komst van nieuwe aanvraagformulieren voor eigenaren van kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen heeft het ministerie besloten alle regels omtrent de VOG-aanvraag in een factsheet nog eens op een rij te zetten.
Nieuwe formulieren VOG-aanvraag
Foto: ANP

Iedereen die in de kinderopvang werkt, moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen om aan te tonen dat hij of zij over een schoon strafblad beschikt. Dit geldt voor medewerkers, gastouders, eigenaren van kindercentra, kantoormedewerkers, bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus maar ook voor stagiaires en vrijwilligers. Voordat een medewerker aan de slag gaat in de kinderopvang, moet een VOG worden aangetoond die niet ouder is dan twee maanden. Dit geldt ook voor gastouders.

Formulieren

Er bestaan twee reguliere aanvraagformulieren voor een VOG en één voor rechtspersonen. Het VOG aanvraagformulier mw (in)direct zorg kinderen/huisgenoot is bestemd voor alle personen werkzaam in de kinderopvang, gastouderopvang en het peuterspeelzaalwerk. Het VOG aanvraagformulier houder NP organisatie zorg kinderen is bestemd voor de houder van een organisatie. Voor deze VOG wordt ook gekeken naar strafbare feiten die betrekking hebben op frauduleus handelen.

Rechtspersoon

Wanneer iemand een rechtspersoon is van een organisatie, moet hij of zij naast de reguliere VOG-aanvraag ook een aanvraag doen voor een VOG voor rechtspersonen. Bij deze aanvraag worden ook alle andere bestuurders gescreend. Daarbij wordt er gekeken naar financiële delicten en gewelds- en zedendelicten van alle bestuursleden.

Nieuwe functie

Door de aangepaste formulieren is het niet meer nodig om een nieuwe VOG aan te vragen als iemand binnen een organisatie een andere functie krijgt. Dus de beroepskracht die administratieve taken gaat uitvoeren, heeft aan één VOG voldoende. Als een werkgever het prettig vindt om iemand ook te laten screenen op fraudedelicten, dan mag dat, maar het is niet verplicht. Gastouders hoeven sinds juli 2013 geen nieuwe VOG meer aan te vragen voor zichzelf en hun volwassen huisgenoten als ze voor een ander gastouderbureau gaan werken.

Stagiaires en uitzendkrachten

Stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers vallen nog niet onder de continue screening. Zij moeten iedere twee jaar een nieuwe VOG aanvragen. Omdat een stagiaire vaak van werkgever wisselt, is het aan te raden dat niet de kinderopvangorganisatie, maar de school de VOG-aanvraag regelt. Anders moet een stagiair bij ieder stage-adres een nieuwe VOG-aanvraag doen. Voor uitzendkrachten is het aan te raden dat het uitzendbureau dit doet. Snuffelstagiaires in de kinderopvang hoeven geen VOG aan te tonen. De grens ligt bij 60 uur stage. Draait een stagiaire meer dan 60 uren op de groep, dan is er geen sprake meer van een snuffelstage.

Vrijwilligers

Ook vrijwilligers die regelmatig meehelpen, moeten een geldig VOG kunnen aantonen. Zij zijn immers belast met de verzorging, de opvoeding en het bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Maar is een vrijwilliger er alleen op incidentele basis (bijvoorbeeld alleen met de feestdagen, één keer per jaar), dan is een VOG-aanvraag niet nodig. In 2016 komt er een centraal register waarin iedereen is opgenomen die in de kinderopvang en in peuterspeelzalen werkt. Ook de stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers worden in dit register opgenomen.

Download het factsheet:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.