Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen anti-pestprogramma’s goedgekeurd

Hoewel nog geen enkel anti-pestprogramma volledig geschikt is om op scholen in te voeren, zijn er negen veelbelovend voor het basisonderwijs. Vanaf het schooljaar 2015/2016 moeten alle scholen, ook middelbare en speciale, verplicht een anti-pestprogramma invoeren. Een commissie van onafhankelijke deskundigen onderzocht 61 programma's en keurde er uiteindelijk negen goed.
Negen anti-pestprogramma's goedgekeurd
Foto: ANP

Scholen zien door het enorme aanbod aan anti-pestmethoden door de bomen vaak het bos niet meer. Er zijn veel programma’s uit de grond gestampt de afgelopen jaren en ieder programma garandeert het beste resultaat. Maar dat “resultaat” valt in de praktijk nog best wel tegen, concludeerden de onderzoekers.

Pedagogisch handelen

Van de 61 programma’s die tegen het licht werden gehouden, dringt het grootste aantal (48) het pesten helemaal niet terug. Tekortkomingen van beoordeelde anti-pestmethodes variëren. Zo komt het voor dat er in de methode simpelweg geen onderdeel pesten is opgenomen of dat de aanpak sec gericht is op het pedagogisch handelen door de leerkracht terwijl er geen anti-pestendoelstelling is geformuleerd. Enkele van afgewezen methoden kunnen wel werken om bijvoorbeeld weerbaarheid of sociale vaardigheden te bevorderen, maar dit heeft niet zo zeer direct betrekking op de reductie van pesten, zo blijkt.

Goedgekeurd

De lijst van pestprogramma’s die voorlopig zijn goedgekeurd bestaat uit:

  • KiVa
  • PRIMA
  • Kanjertraining
  • Vreedzame school
  • Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD)
  • Taakspel
  • Alles Kidzzz
  • Plezier op school
  • Sta sterk (training)

Voorlopig afgewezen

De programma’s zijn qua opzet lastig met elkaar te vergelijken. Zo zijn PAD en Taakspel klasseninterventies en de Kanjertraining en Vreedzame school twee schoolbrede programma’s. KiVa en PRIMA zijn wel specifiek gericht op de aanpak van pesten. Dan zijn er nog vier programma’s die voorlopig zijn afgewezen, maar waarvan de commissie verwacht dat ze op termijn kunnen worden verbeterd. Dit zijn School Wide Positive Behavior Support (SWPBS), Omgaan met elkaar, Zippy’s vrienden en Pestkoppen stoppen.

Nieuwsgierig welke programma’s zijn afgewezen omdat ze niet voldoen aan de criteria? Bekijk hier een overzicht.

Verantwoordelijke scholen

Het onderzoeken van de effectiviteit van anti-pestmethoden is een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak tegen pesten dat de staatssecretaris en de Kinderombudsman in 2013 hebben gepresenteerd. Dit plan kwam voort uit gezamenlijke zorgen over pesten op school, mede door enkele tragische incidenten. Staatssecretaris Dekker zal na de zomer een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer indienen waarmee de verantwoordelijkheid van de school voor het tegengaan van pesten in de wet wordt verankerd.

Lees meer over de verantwoording van de keuzes in de Beoordeling anti-pestprogramma’s

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.