Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Na twee jaar stilstand is onderzoek naar sociale ontwikkeling bij kinderen extra hard nodig’

In een opiniestuk in Het Parool bepleiten ontwikkelingspsycholoog en pedagoog Eddie Brummelman en Jellie Sierksma het belang om goed in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van de afgelopen twee jaar voor het onderzoeksveld en onderzoekers zelf. Veel onderzoekers hebben lang geen data kunnen verzamelen. Meer onderzoeksbudget is nodig, vinden zij.

Hoe kunnen we de groeiende stress, eenzaamheid en ongelijkheid tegengaan? Wetenschappelijk onderzoek naar deze vraag is essentieel. Maar laat dat nu juist het onderzoek zijn dat de afgelopen twee jaar grotendeels heeft stilgestaan. Nu de samenleving weer opengaat, is het tijd om naar de toekomst te kijken. Er zijn concrete plannen nodig om het wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen weer doorgang te laten vinden en om de klappen van de pandemie op te vangen’, schrijven de twee in hun opiniestuk.

Antipestprogramma’s

‘Voor de onderzoeksvragen is het volgens de psycholoog en pedagoog noodzakelijk om kinderen in levenden lijve te zien: op school met hun klasgenoten, thuis met hun ouders of in een museum met een wetenschapper’, betogen ze. Volgens hen moeten onderzoeken naar interventies op scholen, zoals antipestprogramma’s, snel weer worden opgestart. En langlopende onderzoeken, waarin kinderen meerdere jaren worden gevolgd, moeten zo snel mogelijk weer worden voortgezet.

Kansrijke toekomst

‘Hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen, ondanks de ernstige gevolgen van de pandemie, een gelukkige en kansrijke toekomst tegemoet gaan? Het antwoord moet worden gebouwd op het fundament van wetenschappelijk onderzoek. We moedigen wetenschapsfinanciers, universiteiten, scholen en musea aan om de handen ineen te slaan en onderzoek naar sociale ontwikkeling de prioriteit te geven die het verdient.’

Lees het gehele artikel hier.

Bron: Het Parool

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.