Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monitor pedagogische kwaliteit overgedragen aan Expertisecentrum

Kinderopvangorganisatie KindeRdam en het Nederlands Jeugdinstituut werken aan een monitor pedagogische kwaliteit: Pedagogische praktijk in Beeld (PiB). Per 1 oktober dragen zij deze over aan het Expertisecentrum Kinderopvang. Hiermee moet de branche zelf grip krijgen op de pedagogische kwaliteitsbeoordeling.
update-storting-justis-opgelost-inschrijven-in-prk-weer-mogelijk
Kzenon / stock.adobe.com

\Volgens de Wet kinderopvang zijn opvangorganisaties zelf verantwoordelijk voor hun pedagogisch kwaliteitsbeleid. De monitor PiB geeft kinderopvangorganisaties een feitelijk inzicht in de pedagogische kwaliteit in de uitvoering. Inmiddels hebben al bijna twintig kinderopvangorganisaties de monitoring in gebruik. Dit levert data op over de mate waarin zij voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen en aan hun eigen kwaliteitsnorm.

Zicht op kwaliteit

Yvette Vervoort, directeur van Expertisecentrum Kinderopvang, ziet dat gebruikers van PiB-kinderopvang door de zelfevaluatie zicht krijgen op de pedagogische kwaliteit van hun organisatie. ‘Het Expertisecentrum werkt samen met onderzoekers, pedagogen en pedagogisch coaches aan het formuleren van de pedagogische kennisbasis, dat wat elke pedagogisch professional moet weten. Deze combinatie biedt veel mogelijkheden en kansen voor individuele kinderopvangorganisaties en voor de sector als geheel.’

Overdracht Expertisecentrum

Expertisecentrum Kinderopvang gaat zorg dragen voor de PiB-dienstverlening en benut de signalen uit PiB voor programmering en agendering. Ook ondersteunt zij het PiB-promotieonderzoek van Simon Hay van de Universiteit Leiden. Zo komt het monitoren op de individuele werkvloer óók ten goede aan het versterken van pedagogische kwaliteit in de totale sector kinderopvang.

Zonder winstoogmerk

Het ontwikkelteam, met naast KindeRdam en het NJi ook de expertbureaus Hansei en Konsili, heeft er vertrouwen in dat PiB-kinderopvang bij het Expertisecentrum in goede handen is. En dat zij garant zullen staan voor de versterking van de pedagogische verbeterbeweging: meten om te weten wat je kunt verbeteren, zonder winstoogmerk en met beschikbaarheid voor alle kinderopvangorganisaties. Alle brancheorganisaties zijn meegenomen in het overnametraject.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.