Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOgroep: Meer tijd nodig voor omslag

Peuterspeelzalen hebben meer tijd en geld nodig voor de hervormingen. Dat laat de MOgroep in een reactie op de recente brief ‘Een betere basis voor peuters’ en de vervroeging van de kwaliteitsregels weten. De MOgroep blijft zich ook zorgen maken over peuters die buiten de boot vallen. Ouders die geen tweeverdieners zijn, hebben geen recht op toeslag. De brancheorganisatie vindt dat dit niet moet uitmaken.
MOgroep: Meer tijd nodig voor omslag
Foto: ANP

Volgens de brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening wordt de peuterspeelzaal per 1 januari 2015 ontoegankelijk voor ouders die niet beiden werken of werkloos zijn. Als peuterspeelzalen op die datum niet voldoen aan de kwaliteitseisen, hebben niet-werkende ouders geen recht op kinderopvangtoeslag. Als de gemeente geen subsidie verstrekt aan deze peuterspeelzalen, wordt deze onbetaalbaar voor ouders. Volgens de MOgroep onaanvaardbaar. Elke peuter moet volgens de MOgroep gebruik kunnen maken van goede voorschoolse voorziening. Dat geldt volgens de organisatie ook voor kwetsbare peuters van eenverdieners of werkloze ouders.

De maatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. Lees meer >>

Afspraken

MOgroep wil dat het Rijk snel afspraken maakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en dat er snel bindende afspraken voor alle gemeenten en de financiering komen. De organisatie schrijft dat kortdurende peuteropvang alleen voor alle ouders kan blijven bestaan, als gemeenten dit meefinancieren.

Eisen

Het lijkt alsof de invoering van de eisen voor peuterspeelzalen stapsgewijs worden doorgevoerd, maar in de praktijk valt dit tegen volgens de MOgroep. Wanneer een peuterspeelzaal vanaf 1 januari 2015 peuters van tweeverdieners wil toelaten via de toeslagregeling, moet het al direct aan de eisen voldoen. Er moeten dan twee gekwalificeerde beroepskrachten op de groep staan. ‘Er is meer tijd en geld nodig om snel die omslag te maken,’ vindt de MOgroep.

Lees hier ook de reactie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op de vervroegde plannen van Asscher >>

Helpen

De organisatie pleit ervoor dat het Rijk de drie miljoen euro die het beschikbaar stelt, vooral gebruikt om peuterspeelzalen te helpen om aan de maatregel te voldoen. De MOgroep kan zich verder vinden in de aangekondigde kwaliteitsmaatregelen van minister Asscher. De organisatie vindt het goed dat door harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang de kwaliteit voor alle peuters wordt verhoogd.

In 2012 en 2013 is ruim twintig procent van de peuterspeelzalen omgevormd tot peuteropvang die onder de Wet kinderopvang valt. In bijna 30 procent van de gemeenten bestaat de klassieke peuterspeelzaal niet of nauwelijks meer. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.