Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Moeten wij peuters corrigeren in de kring?’

Samen zingen in een kring is gezellig. Maar als pm'er Yvette aan de peuters vraagt welk liedje ze willen zingen, herhalen de kinderen elkaar altijd. En dus zingen ze vijf keer achter elkaar "Poesje Ellen". Moet Yvette de peuters corrigeren?
Kring.jpg
Vier keer achter elkaar hetzelfde liedje zingen met peuters: is dat erg? - Foto: Fotolia

Vraag van pm’er Yvette: ‘Op onze peutergroep werken wij met grote en kleine groepsmomenten. Een groot groepsmoment is de kring, dat is altijd heel gezellig en de kinderen zijn erg enthousiast. Maar, een aantal kinderen zegt elkaar altijd na als wij vragen welk liedje ze willen zingen. Zegt er één Poesje Ellen dan zeggen de volgende en de volgende dat ook. Moeten we nu steeds Poesje Ellen zingen omdat de kinderen dat vragen of moeten we ze corrigeren en zeggen dat wij dat al gezongen hebben?’

Antwoord Annemiek Waage

Beste Yvette,

Als eerste, leuk om te lezen dat jullie zingen en werken met een kring. Wist je dat zingen behalve gezellig ook heel belangrijk is voor de taalontwikkeling? En dan vooral door het ritme en de herhaling. Iedere keer een favoriet liedje zingen, al is het vier keer achter elkaar, is niet erg. Erger is het wanneer je zegt tegen een kind dat antwoord geeft op jouw vraag: ‘Nee, dat hebben we al gezongen’. Als je dat maar vaak genoeg hoort dan geef je na een aantal keer namelijk geen antwoord meer.

Natuurlijk kan je wel aangeven dat dat liedje al gezongen is, vraag of het kind het een mooi liedje vindt, zoek uit waarom hij het nogmaals zegt. En is dat omdat het een mooi, favoriet lied is, tja, dan nog maar eens zingen. Is het echter omdat het kind antwoord wil geven maar nog niet zoveel liedjes paraat heeft, dan heb je wat anders te doen. Je kunt bijvoorbeeld ‘liedjeskaarten’ maken: kaarten met daarop een afbeelding van een liedje. Dit helpt jonge kinderen te kiezen, het visuele beeld ondersteunt het denken. Alle kinderen mogen een kaart pakken en zingen maar. Je kan zo ook makkelijk een thema verwerken door bijpassende kaartjes toe te voegen.

Zingen in de kring, het is belangrijk en moet vooral leuk zijn en veilig voelen, dan leren kinderen het meest. En daar kunnen wij ze bij helpen! Veel zingplezier,

Annemiek Waage

www.professioneelopvoeden.nl

Pedagogische vragen

 • ‘Sacha (7) wil nog op schoot. Kan dat wel?’ Lees meer
 • ‘Waarom zwijgt kleuter Joris op de bso?’ Lees meer
 • ‘Daagt dreumes Kevin ons uit?’ Lees meer
 • ‘Arief spreekt geen Nederlands, hoe kan ik hem helpen?’ Lees meer
 • ‘Waarom wil Kees geen feestmuts op?’ Lees meer
 • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
 • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
 • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
 • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
 • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
 • ‘Meehelpen? Daar betaalt mama toch voor?’ Lees meer >>
 • ‘Moeder neemt geen afscheid. Wat nu?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.