Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeten ouders blijven betalen bij sluiting opvang door een besmetting?

Bij een besmetting met het coronavirus sluiten in een kinderopvangorganisatie al snel een of meerdere groepen. Moeten de ouders in dat geval hun factuur blijven betalen? Juristen van brancheorganisaties BMK, BK en BOinK bogen zich over deze kwestie en komen tot tegenstrijdige conclusies.
shangarey / stock.adobe.com

De achterliggende vraag bij deze kwestie luidt: is er een verschil tussen de verplichtingen van ouders bij een quarantaine en bij een sluiting door een maatregel van het kabinet of de GGD?

De adviezen zijn tegenstrijdig, blijkt uit berichten op de websites van brancheorganisaties BMK, BK en BOinK.

Juristen BMK/BK en BOinK

De huisjurist van BMK/BK is van mening dat deze twee situaties inderdaad verschillen. Kort gezegd moeten ouders bij quarantaine van de opvanggroep de facturen wél doorbetalen en bij sluiting op last van het kabinet of de GGD niet. Dit laatste omdat hiervoor een compensatieregeling is bedacht.

Juristen van BOinK vragen zich af of dit juist is. Zij stellen dat de opvang niet kan worden afgenomen en vinden de situatie daarmee vergelijkbaar met de sluiting tijdens de lockdown, toen ook noodopvang werd aangeboden aan een deel van de ouders.

Gesprek blijven voeren

Voorop staat dat niemand van ons in juridische procedures wil komen, ouders niet en houders niet, aldus de BMK. ‘Wij roepen alle partijen op om dat niet te doen, en het goede gesprek met elkaar te voeren zoals dat de afgelopen maanden ook gebeurde. Voor alle betrokkenen geldt dat niemand het leuk vindt als de kinderen niet naar de opvang kunnen komen, om wat voor reden dan ook. Wij zullen daarom met de gezamenlijke branchepartijen nader advies inwinnen en in overleg treden met het ministerie over mogelijke oplossingen.’

Moeten pedagogisch medewerkers voorrang krijgen bij het vaccineren tegen corona? Emmeline Bijlsma, directeur van de Branchevereniging Kinderopvang, vindt inmiddels van wel. Dit hangt ook samen met de nieuwe quarantainemaatregelen, waarbij al snel een hele groep moet sluiten bij een besmetting. Lees hier het hele verhaal.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.