Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moestuinieren in de opvang: scoor nu gratis zadenpakket

Groenten zaaien, zien groeien en proeven: op veel kinderdagverblijven, bso's en bij gastouders een favoriete activiteit in het voorjaar. LET OP: Je kon tot 15 januari een zadenpakket aanvragen, maar vanwege de vele animo is het niet meer mogelijk om een zadenpakket aan te vragen voor jouw organisatie.
gratis zaden moestuin kinderopvang en bso
Foto: Pixabay

Voor het vijfde jaar stelt het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan gratis moestuinpakketten beschikbaar voor kinderopvang, bso en scholen. Vorig jaar was de belangstelling overweldigend groot; niet iedereen kwam aan de beurt. Dit jaar zijn er daarom maar liefst 3.500 pakketten klaargezet. Deze bestaan ieder uit tien zakjes met daarin duizenden zaden; genoeg voor de hele opvanglocatie.

Lesmateriaal en praatplaten

De zakjes bevatten zaden voor onder andere snijbiet, radijs, sla, tomaat, spinazie, peentjes en prei. Er zit een boekje bij met informatie en tips voor het zaaien, verpotten en verzorgen van de plantjes. Helaas is het niet meer mogelijk een pakket met zaden te bestellen, vanwege de vele aanvragen. De pakketten worden eind februari en begin maart verzonden naar organisaties die nog een zadenpakket hebben kunnen aanvragen. Aanvullend lesmateriaal en praatplaten zijn onder andere te vinden op de site van Jong Leren Eten.

Gezonde kinderopvang

Met de kinderen een moestuintje starten past binnen het landelijke programma Aanpak Gezonde Kinderopvang. Hierin stimuleren RIVM en het Voedingscentrum de kinderopvangbranche meer met gezondheid te doen. Gezonde voeding en meer bewegen staan hierin centraal. Het programma gaat z’n vijfde jaar in en slaat aan bij veel kinderopvangorganisaties. De ambitie is dat elke kinderopvangorganisatie in Nederland een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang heeft en dat aandacht voor gezonde leefstijl in de dagopvang en bso vanzelfsprekend is.

Coach

Organisaties kunnen een medewerker laten opleiden tot coach Gezonde Kinderopvang. Deze coach wordt het aanspreekpunt binnen de organisatie voor gezonde leefstijl en schoolt collega’s hierin. Ook maakt de coach de gezonde leefstijl écht onderdeel van de dagelijkse praktijk. Kinderopvangprofessionals die met de train-de-trainer Een Gezonde Start zijn opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang kunnen een stimuleringsbijdrage van maximaal €500 (inclusief BTW) aanvragen. Deze stimuleringsbijdrage loopt tot eind 2024. Als coach kun je deze bijdrage gebruiken voor een voedingsgerelateerde activiteit met de kinderen, zoals het aanschaffen van materialen voor een moestuin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.