Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeders voelen druk om deeltijd te werken

Deeltijdwerken is de nieuwe sociale norm geworden voor moeders met jonge kinderen. Zowel fulltime werkende moeders als thuisblijfmoeders krijgen te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving. Justine Ruitenberg, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, ondervroeg 935 moeders met een thuiswonend kind van 12 jaar of jonger.
Moeders voelen druk om deeltijd te werken
Foto: ANP Photo

Zij concludeert uit de enquêtes dat Nederlandse moeders niet zo’n vrije keuze hebben als wel eens wordt gedacht. De sociale achtergrond en mensen in de omgeving van jonge moeders, zoals ouders, de partner en werkgevers hebben een grote invloed. Wat Nederland vindt, beïnvloedt de arbeidskeuzes van moeders. Nederland vindt dat moeders zowel voor hun kind moeten zorgen als moeten werken aan hun carrière. Moeders laten zich door dat beeld sturen.

Economisch zelfstandig

Moeders geven aan tevreden te zijn met het aantal uren dat ze werken. Dertig procent van de respondenten werkt omdat zij graag economisch zelfstandig wil zijn. Vroeg Ruitenberg door, dan bleken deze vrouwen vaak gestimuleerd te zijn door een krachtige moeder of juist door een moeder die klaagde over het huisvrouwenbestaan. Een minderheid (42 procent) van de Nederlandse moeders heeft zich ooit gestimuleerd gevoeld het maximale uit zichzelf te halen als het gaat om hun werk.

Nederland parttimeland

Nederlanders werken van alle EU-burgers het vaakst parttime, en hebben daar ook de minste moeite mee. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat uit 2013. Volgens die cijfers werkt bijna de helft van de werkenden in ons land deeltijd. Gemiddeld ligt het aantal parttimers in de EU op 19,9 procent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.