Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ModderDag bestaat 10 jaar: ‘Den Haag, zorg voor meer groen in de opvang’

Zo’n 160.000 kinderen duiken morgen weer de modder in, op de tiende editie van ModderDag. IVN Natuureducatie grijpt deze jubileumeditie aan om in Den Haag te pleiten voor meer groene, gezonde buitenruimtes en activiteiten in de kinderopvang.
Modderdag
Foto: Wiedewei Ouddorp.

Een moddermasker opsmeren, moddertaartjes bakken of gewoon lekker in de modder spelen: het kan allemaal op de internationale ModderDag op 29 juni, waaraan zo’n 2800 kinderopvanglocaties meedoen. Met ModderDag wil IVN het belang van vrij spelen in de natuur hoger op de agenda krijgen. Dat kan spelen in een bos of park zijn, maar ook gewoon op een groen speelplein.

Ontwikkeling van kinderen

Steeds meer studies laten zien dat kinderen die opgroeien in een groenere omgeving een betere psychische gezondheid hebben. Natuurlijke speelplekken zorgen voor ander, actiever speelgedrag. Desondanks spelen kinderen van nu zes keer minder buiten dan hun ouders of grootouders deden. De gevolgen van het vele binnen spelen komen steeds meer in beeld: meer kinderen kampen met overgewicht, de motoriek van kinderen is achteruit gegaan en datzelfde geldt voor hun ogen als gevolg van veelvuldig schermgebruik. Ook draagt buitenspelen bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Schotse wet

Onlangs was IVN-projectleider Marc Veekamp in Schotland, waar inmiddels in de wet- en regelgeving is opgenomen dat kinderen in de kinderopvang 50 procent van de tijd buiten moeten doorbrengen. ‘Daar zien ze in hoe belangrijk dit is. In de natuur spelen kinderen heel anders dan binnen met speelgoed. Alleen al door ze zand en wat water te geven, zoals op ModderDag, ontstaat enorm speelplezier. In de natuur bedenken kinderen hun eigen spelletjes, dat is ontzettend goed voor allerlei facetten van hun ontwikkeling. Daarnaast zijn kinderen buiten in de frisse lucht in plaats van in kleine ruimtes met lage luchtvochtigheid en een hoog CO2-gehalte, wat natuurlijk veel gezonder is.’

Personeelstekort en ziekteverzuim

IVN en Humankind streven ook in Nederland naar meer natuurrijke kinderopvang. Beide organisaties menen dat dit ook deels een oplossing kan bieden voor de grote uitdagingen waarvoor de kinderopvang momenteel als gevolg van personeelstekort en ziekteverzuim staat. Zo gelden de positieve effecten van meer contact met de natuur en buiten natuurlijk ook voor volwassenen. Een natuurrijke kinderopvang kan zodoende bijdragen aan een lager ziekteverzuim en het aantrekkelijker maken van werken in deze branche. Veekamp: ‘Ook de plannen van het kabinet om de kinderopvang vanaf 2025 vrijwel gratis te maken, waardoor nog meer ouders gebruik zullen maken van de opvang, vragen echt om een goede, gezonde en dus natuurrijke inrichting.’

Internationaal

International ‘Mud Day’ is ontstaan in Nepal en Australië, met de achterliggende gedachte dat kinderen meer in aanraking moesten komen met de natuur. Inmiddels wordt deze dag ieder jaar op 29 juni in onder andere Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gevierd. In Nederland werd ModderDag voor het eerst in 2013 georganiseerd.

Ken jij het fenomeen Scharrelpeuters al? Kijk hier mee met twee pm’ers van ZON! in Delft en laat je inspireren.

Bron: IVN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.