Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ministerie steunt advies kinkhoestvaccinatie pm’ers

Minister Asscher reageert namens het ministerie van Volksgezondheid positief op het advies van de Gezondheidsraad om werknemers die met kinderen jonger dan een half jaar oud werken in te enten tegen kinkhoest. De inenting wordt niet verplicht, maar werkgevers worden wel aangemoedigd om het vaccin aan werknemers aan te bieden of het te stimuleren.
Kinkhoest-Fotolia.jpg
Het vaccinatie-advies geldt alleen voor pm'ers en gastouders die werken met baby's tot 6 maanden oud. - Foto: Fotolia

Het advies van de Gezondheidsraad ‘Werknemers en kinkhoest: criteria voor vaccinatie’ verscheen in juni. Daarin staat dat werknemers die op het werk in direct contact komen met kinderen tot een half jaar oud, van hun werkgever vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden moeten krijgen. Dat is niet noodzakelijk vanwege hun eigen gezondheid. Wel om kinderen te beschermen voor wie zij (professioneel) zorgen.

Ziek

Pedagogisch medewerkers en gastouders die met kinderen tot een half jaar oud werken, vallen onder de doelgroep. Volwassenen met kinkhoest ondervinden hier over het algemeen niet veel hinder van. Soms is er zelfs geen sprake van symptomen en vaak is behandeling niet nodig. Maar jonge kinderen kunnen wel erg ziek worden als zij besmet raken. Kinderen die door vaccinatie nog niet volledig zijn beschermd lopen risico, zelfs met de dood tot gevolg. Kinderen van zes maanden en ouder zijn tenminste drie keer tegen kinkhoest gevaccineerd en zijn daardoor wel beschermd.

Minister Asscher reageert op verzoek van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) op dit advies. Hij zegt in een brief ‘blij te zijn dat het belang van werknemers in het vaccinatieadvies is meegenomen.’ Hij zegt dat het nu aan werkgevers is om in overleg met werknemers te bepalen of de kinkhoestvaccinatie daadwerkelijk wordt aangeboden. Het advies van de Gezondheidsraad kan werkgevers helpen om hierin een afweging te maken.

Zwangeren vaccineren

Een ander advies van de Gezondheidsraad, namelijk om zwangere vrouwen te vaccineren zodat zuigelingen vanaf de geboorte beschermd zijn, ligt nog bij het ministerie van VWS. Deze vaccinatie zou in het derde trimester moeten plaatsvinden. Als wordt besloten om dit in te voeren, zal de Gezondheidsraad het advies aan werkgevers opnieuw beoordelen.

Download het advies van de Gezondheidsraad over kinkhoestvaccinatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.