Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister Kamp ziet ‘uurtje factuurtje’ niet zitten

Van de koppeling werktijden en kinderopvangtoeslag gaat minister Kamp serieus werk maken, maar een verplicht uurtarief voor de kinderopvang, zoals de VVD dat voorstelde, ziet hij niet zitten. Hij laat het liever over aan kinderopvangorganisaties zelf of ze flexibele uurtarieven berekenen of per dag(deel).

Niet meer betalen voor vakantieopvang
Dit bleek uit de commissievergadering kinderopvang die woensdagmiddag plaatsvond. Ineke van Gent van GroenLinks reageerde: ‘U hebt een erg grote broek aangetrokken in de publiciteit maar het blijkt een erg korte broek te zijn.’Kamp nodigde kinderopvangorganisaties tijdens het debat meerdere malen uit om te praten over hoe het met de branche verder moet. Het is bekend dat de kinderopvang de komende jaren jaarlijks ruim 400 miljoen euro moet bezuinigen. Kamp denkt dat er winst te halen valt door werktijden te koppelen aan kinderopvangtoeslag. Dit wordt dan gebaseerd op het aantal gewerkte uren van de ouder/verzorger die het minste werkt. Daarnaast wil Kamp dat ouders niet langer doorbetalen voor buitenschoolse opvang tijdens de vakanties als ze er geen gebruik van maken. Daar wil hij een nette regeling voor treffen in overleg met bso’s. Kamp wil met brancheorganisaties in gesprek om ze ervan te overtuigen dat ze zich flexibeler moeten opstellen.

Grotere peutergroepen
Als het aan de PVV ligt wordt de wet dusdanig veranderd dat ouders 6 weken vergoeding krijgen voor vakantieopvang in de bso. Nu is dat 12 weken. Deze maatregel zou 186 miljoen euro opleveren. Daarnaast wil de gedoogpartij de peutergroepen vergroten van 14 naar 15 kinderen. Dat zou 68 miljoen euro opleveren. Kamp beloofde naar deze alternatieven te kijken. Zowel het CDA als de VVD en PVV willen af van het feit dat de overheid de helft van de kinderopvangkosten betaalt zoals nu nog gebeurt. Uiteindelijk willen ze toewerken naar een model waarin alle partijen (de overheid, ouders en werkgevers) een derde van de kosten betalen. Deze maatregel zou zo’n 250 miljoen euro moeten besparen.

Gastouderopvang met rust gelaten
Voor de zomer komt Kamp met een uitwerking van bezuinigingen voor de kinderopvangsector. Hoe hij die bezuinigingen gaat invullen, daar is hij nog niet over uit. Dit wil hij bij voorkeur in nauw overleg met de sector doen. Minister Kamp wil de gastouderopvang voorlopig met rust laten om zich verder te ontwikkelen. De PvdA, maar ook andere partijen vroegen nadrukkelijk om een evaluatie van de Wet kinderopvang voordat er naar de toekomst gekeken kan worden. Na de zomer komt minister Kamp met een evaluatie van de marktwerking in de kinderopvang. Ook vroeg Mariet Hamer of de minister het rapport Gunning (naar aanleiding van de zedenzaak) niet integraal kan overnemen in zijn beleid.

Tijdens het debat hielden een aantal twitteraars waaronder wij een live verslag bij. Bekijk hier alle tweets >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.