Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister biedt kinderopvang hulp aan vanwege stintverbod

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat op 15 november in gesprek met de kinderopvangsector om over oplossingen te praten nu het stintverbod gehandhaafd blijft. Hierbij schuiven ook afgevaardigden van het ministerie van Sociale Zaken en gemeenten aan.
ANP

Deze afspraak maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in het tweede deel van het debat over de stint. Ze roept kinderopvangorganisaties op om voorafgaand aan deze bijeenkomst input te delen zodat er meteen over kan worden gegaan op besluitvorming. Veel kinderopvangorganisaties komen in de problemen nu ze geen gebruik kunnen maken van de stint. Van Nieuwenhuizen wil overleggen hoe de overheid eventueel kan helpen.

Technische experts

Een dag later, op 16 november, komen technische experts met elkaar samen om met TNO te kijken naar hoe het onderzoek naar de stint versneld kan worden. De planning is nu dat er pas aan het einde van dit jaar duidelijkheid komt over de veiligheid van de stint. Dat duurt veel kinderopvangorganisaties te lang omdat zij soms hoge kosten moeten maken voor het regelen van alternatief vervoer. Ook Van Nieuwenhuizen gaf aan dat het niet wenselijk is dat de sector te lang in onzekerheid blijft.

Informatievoorziening

Waar het eerste deel van het debat over de stint fel van toon was, ging het er nu iets gematigder aan toe. Desondanks grepen oppositiepartijen het debat aan om opnieuw kritiek te geven op de gebrekkige informatievoorziening van de minister in het stintdossier. Er was vooral kritiek over achtergehouden informatie over een proces verbaal van een kinderopvangorganisatie uit Amsterdam. In een feitenrelaas die het ministerie deelde, ontbraken drie contactmomenten met deze mevrouw. Het zorgde ervoor dat oppositiepartijen GroenLinks, SP en PVV twijfelden of ze nu wel volledig werden geïnformeerd.

Fouten

Van Nieuwenhuizen trok gedeeltelijk het boetekleed aan en zei dat er inderdaad fouten waren gemaakt. Maar ze zei ook dat dit incident geen invloed heeft gehad op het besluit de stint te schorsen. Met die schorsing waren de andere Kamerleden het dan wel weer eens. Toch vroegen ze zich wel af hoe het kon gebeuren dat het ministerie nooit gealarmeerd is geweest dat de stint onder een regeling viel die ooit van toepassing was op de segway. ‘Er was blijkbaar een gruwelijk ongeluk voor nodig om dit in te zien’, sprak bijvoorbeeld Suzanne Kröger van GroenLinks.

Terugkeer van de stint

Tot slot liet minister van Nieuwenhuizen op vragen van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) weten dat ze een terugkeer van de stint op de openbare weg wel ziet gebeuren. Maar daar moet zorgvuldig onderzoek aan vooraf gaan waardoor alle twijfel wordt weggenomen. Van Dijk liet weten dat experts in samenwerking met de kinderopvangsector en stint een plan heeft ontwikkeld voor het veilig herinvoeren van de stint. Van Nieuwenhuizen is bereid nog eens naar dit plan te kijken en nodigt de samenstellers uit om op 16 november aan te schuiven tijdens de expertbijeenkomst.

Het ging er fel aan toe tijdens het eerste deel van het debat in de Tweede Kamer over het stintverbod. Minister Cora van Nieuwenhuizen kreeg pittige vragen voor de kiezen, maar bleef vooral ‘een koele beroepspolitica’. Lees hier een verslag

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.