Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder ziekenhuisopnames door verpleegkundige kinderopvang

Kinderen met een zorgvraag zijn zo goed af in verpleegkundige kinderopvang, dat artsen constateren dat dit in sommige gevallen leidt tot minder ziekenhuisopnames. Daarnaast zien ouders en artsen dat kinderen zich beter ontwikkelen door de begeleiding in een verpleegkundige opvang. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van medische kinderopvangorganisatie ZigZag.
Minder ziekenhuisopnames door verpleegkundige kinderopvang
Foto: ANP Photo

Het onderzoek is uitgevoerd door MEI Marketing & Research onder ouders en artsen. ZigZag bestaat dit jaar tien jaar en de organisatie wilde inzichtelijk maken wat het effect is van verpleegkundige opvang op de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Tijdens de jubileumviering presenteert kinderarts Michel Weijerman, verbonden aan het Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp en VUmc Amsterdam, de resultaten.

Vooruitgang algehele ontwikkeling

Artsen zijn positiever over de resultaten van verpleegkundige opvang dan ouders, die ook al heel positief zijn. Artsen constateren in meer dan 95 procent van de gevallen een vooruitgang van de algemene ontwikkeling en meer dan 90 procent van de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Driekwart van de kinderen die een verpleegkundig kinderdagverblijf bezoekt, is vooruit gegaan in spraak en taal.

Ziekenhuisopnames

Zowel ouders als artsen zien dat kinderen op een verpleegkundige opvang minder medische consulten en minder ziekenhuisopnames nodig hebben dan in eerste instantie geprognotiseerd. Volgens artsen komt dat ook door de sociale omgeving op de opvang die een positief effect zou hebben op hun medische welzijn.

Minder stress

Ouders zijn ook enthousiast, en noemen het grote belang op de gezinssituatie. 89 procent van de ouders ervaart sinds de opvang minder stress, meer tijd voor werk en gezin en meer vrije tijd. Artsen constateren dat de medewerkers in de verpleegkundige opvang deskundig medisch advies geven en ouders prima begeleiden. Dit leidt weer tot minder consulten bij de arts.

Zorgvragen

In Nederland zijn niet veel verpleegkundige kinderdagverblijven en bso’s. ZigZag is een organisatie met meerdere locaties in Amsterdam, Hoorn en Kerkrade waarin zowel zorgkinderen als kinderen zonder zorgvraag worden opgevangen. De kinderen met een zorgvraag hebben vaak meerdere aandoedingen. Het meest komt voor eetstoornissen (30%), ziekte van het zenuwstelsel (30%), aandoeningen van de luchtwegen (21%), hartafwijkingen (21%) en genetische ziekten (18%).

Bekijk het onderzoek van ZigZag hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.