Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder vrouwelijke starters in 2013

Of het aan de dure kinderopvang ligt, is niet bewezen, maar het is een feit dat er in 2013 minder vrouwen een eigen bedrijf startten dan in de jaren ervoor. Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt bovendien dat de vrouwen die wel een bedrijf startten gemiddeld gezien ouder waren dan in 2012: tussen de 40 en 44 jaar.
Minder vrouwelijke starters in 2013
Foto: ANP Xtra

Na een aantal jaren van een lichte groei van het aantal vrouwelijke starters op de arbeidsmarkt, is er nu sprake van een daling. 2010 was een topjaar met een percentage van 40,1 procent vrouwelijke starters. Dit daalde in 2011 heel licht. Vanaf 2012 was 39 procent van de starters nog vrouw, in 2013 nog maar 38,3 procent. In absolute aantallen gaat het om 49.512 vrouwen die in 2013 een bedrijf zijn gestart.

Oudere starters

Opvallend is ook dat de categorie 40 tot en met 44 jaar is oververtegenwoordigd in 2013. De groep tussen de 50 en 59 jaar is ook goed vertegenwoordigd. Met de mannelijke starters erbij opgeteld ligt de gemiddelde leeftijd lager: 38 jaar. Gemiddeld genomen zijn de starters in de leeftijdscategorie 25 tot en met 29 jaar oververtegenwoordigd.

Onlangs werd bekend dat veel ZZP’ers, onder wie veel gastouders, niet genoeg op de hoogte zijn van de kinderopvangtoeslag. Zij hebben, net als werknemers, recht op kinderopvangtoeslag via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). KennisNetwerk Gastouderopvang attendeerde gastouders hierop.

Kinderopvangtoeslag

Ook andere ZZP’ers (Zelfstandigen zonder personeel) hebben recht op zwangerschapsvergoeding. Dit kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd en daardoor oplopen tot duizenden euro’s. Zelfstandigen kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen voor de uren die ze aan hun bedrijf spenderen. Dat kan worden aangetoond met uren die in rekening zijn gebracht bij klanten, urenregistratie voor administratie, offertes maken en andere bezigheden en uren die je maakt voor het volgen van cursussen of trainingen. Uren die gemaakt worden voor woon- werkverkeer mogen niet mee worden gerekend als gewerkte uren.

Bekijk het Rapport Startersprofiel 2013 van de Kamer van Koophandel hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.