Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder kinderopvangtoeslag aangevraagd in 2014

Marianne Velsink
In 2014 is er voor het tweede jaar achter elkaar minder beroep gedaan op kinderopvangtoeslag. In 2013 daalde het gebruik van kinderopvangtoeslag harder dan vorig jaar, maar toch nam het aantal aanvragen opnieuw af tot 491.000.
Het CBS berekent dat het aantal banen in de kinderopvang de afgelopen jaren met 14.000 is afgenomen.
Het CBS berekent dat het aantal banen in de kinderopvang de afgelopen jaren met 14.000 is afgenomen. - Foto: ANP

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de topjaren 2011 en 2012 waren er nog 530.000 aanvragen voor kinderopvangtoeslag. In 2012 en 2013 werd de kinderopvangtoeslag versoberd met als gevolg dat er nog 291.000 aanvragen voor kinderopvangtoeslag zijn. Los van het aantal aanvragen, nemen ouders en hun kinderen ook veel minder uren af.

Het kabinet heeft al jaren forse meevallers in de begroting voor kinderopvang. Er is sinds 2012 900 miljoen euro uit het budget kinderopvang niet aan de kinderopvang besteed. Voor 2014 is de meevaller ruim 300 miljoen euro. In de Kamer klonk de afgelopen maanden een steeds luider wordende roep om deze meevallers in de kinderopvang te herinvesteren. Zie bijvoorbeeld dit artikel >>

Toekomst

De toekomst ziet er voor de kinderopvangbranche zonniger uit, dan de afgelopen twee jaren. Minister Asscher maakte namelijk bekend vanaf 2016 290 miljoen euro extra te investeren in kinderopvangtoeslag. Alle ouders gaan er vanaf 1 januari 2016 op vooruit, soms tot honderd euro per maand. De verwachting is dat de dalende trend van het gebruik van kinderopvangtoeslag zal keren. Al is niet duidelijk of ouders, die gewend zijn geraakt aan versnipperde opvang (formeel en informele opvang), die gewoonte zomaar aanpassen.

Minder banen

De vraaguitval leidde ook tot minder werkgelegenheid in de kinderopvangbranche. Het CBS berekent dat het aantal banen in de kinderopvang met 14.000 is afgenomen. In 2011 werkten er nog bijna 114 duizend werkzame personen in de kinderopvang. Twee jaar later was dit gedaald naar 100 duizend.

Bekijk hier de statistieken van het CBS >>

Het aantal banen in de kinderopvangbranche zal met 7000 toenemen door de investering van 290 miljoen euro in kinderopvangtoeslag. Dat voorspelt Bureau Buitenhek in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.