Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Miljoenen voor beter bereik Amsterdamse peuters

Amsterdam verlegt haar doelstelling voor kinderopvang. Het tegengaan van een taalachterstand heeft niet langer de prioriteit. De stad wil liever zoveel mogelijk peuters bereiken door toegang tot kinderopvang en peuterspeelzalen te verbeteren. De Amsterdamse wethouder Onderwijs Simone Kukenheim trekt hier miljoenen euro's voor uit, meldt Het Parool.
Met het geld wil Kukenheim meer hbo'ers als groepsleider aantrekken
Met het geld wil Kukenheim meer hbo'ers als groepsleider aantrekken

Met de maatregelen moeten alle Amsterdamse kinderen gemakkelijk toegang krijgen tot goede opvang en daarmee een grotere kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. ‘Ik wil dat peuters met verschillende achtergronden elkaar tegenkomen, met elkaar spelen en van elkaar leren. En zo de diversiteit van de stad terugzien in een peutervoorziening’, verantwoordt de wethouder haar beleid. De gemeente zet hier, naar eigen zeggen, het kind centraal. Zij noemt de regelgeving vanuit het Rijk belemmerend.

Tegemoetkoming ouders

Naast de aanbevelingen voor in de kinderopvang, wil Kukenheim dat opvang van peuters voor alle ouders betaalbaar wordt. Een tegemoetkoming voor ouders die nu nog niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag van het Rijk, maar ook niet voor VVE-subsidie, moet de drempel voor opvang verlagen. Wethouder Kukenheim is van plan om hier in totaal 7 miljoen euro aan te besteden, waarvan 2,8 in 2016. De gemeenteraad moet haar plannen nog wel goedkeuren.

Ruimere openingstijden

Met het geld wil Kukenheim meer hbo’ers als groepsleider aantrekken, het aantal plekken voor peuters met 1500 uitbreiden en ruimere openingstijden realiseren. Met de ruimere tijden kunnen ook ouders met een baan met afwijkende werktijden hun kind onderbrengen bij de kinderopvang. Door deze maatregelen wordt de kinderopvang in de hoofdstad voor alle peuters toegankelijk, verwacht Kukenheim.

De 360 miljoen euro aan VVE-gelden wordt vooral besteed in de grotere gemeenten. Dat leidt tot scheefgroei. In Amsterdam en Utrecht worden VVE-plekken ingevuld door kinderen die helemaal geen taalachterstand hebben. In kleinere gemeenten kunnen kinderen met een taalachterstand niet terecht. Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Scheefgroei dient voorkomen en tegengegaan te houden! De VVE plekken zijn echt bedoeld voor kinderen van ouders, die minder inkomen hebben en of kunnen generen. Hun kinderen mogen daarvan niet de dupe worden.
    Dat de kosten van kinderopvang hoog zijn, ook voor tweeverdienerns, dat is een ander verhaal, maar dat wil niet zeggen, dat zij die VVE plekken mogen innemen! 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.