Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meningen en visies gevraagd: reageer op voorgenomen versoepelingen BKK

Goed nieuws als het gaat om de werk- en regeldruk: het kabinet wil het Besluit Kwaliteit Kinderopvang versoepelen en start daarom een internetconsultatie. Iedereen die wil kan tot en met 20 november 2022 reageren op de voorgenomen wijzigingen.
kinderopvang
Beeld: AdobeStock

De versoepeling gaat over de drie-uursregeling en het vaste-gezichtencriterium. De huidige regels knellen in de praktijk, vooral in combinatie met de huidige personeelskrapte en werkdruk. Na nauwe samenspraak met sectorpartijen in de kinderopvang, doet het kabinet een voorstel voor aanpassing van deze twee eisen.

Wijzigingen drie-uursregeling

De huidige eis dat kinderopvangvoorzieningen maximaal drie uur per dag mogen afwijken van de beroepskracht-kindratio (BKR) blijft ongewijzigd. Daarbij hoeft in het pedagogisch beleidsplan niet meer vooraf vastgelegd te worden op welke exacte tijdstippen afwijking plaatsvindt. Hierdoor krijgen kindercentra meer ruimte om mee te bewegen met de dagelijkse praktijk.

In het pedagogisch beleidsplan worden voortaan de reguliere personeelsdiensten en de kaders voor de drie-uursregeling beschreven (hoe gaat de houder om met groepsindeling en de personeelsinzet, in welke situaties wordt van de BKR afgeweken en hoe wordt aandacht besteed aan de behoeften van het kind als er minder beroepskrachten worden ingezet?).

Daarnaast moeten houders van kindercentra actuele roosters van beroepskrachten (inclusief pauzetijden) en presentielijsten van kinderen (inclusief aankomst- en vertrektijd) kunnen overleggen. De toezichthouder kan daarmee toetsen of een houder maximaal drie uur per dag afwijkt van de BKR.

Wijzigingen vaste-gezichten-criterium

Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de grootte van de stamgroep, krijgt ieder kind een aantal ‘vaste gezichten’ toegewezen. Op alle dagen dat een kind aanwezig is, moet ook één van de vaste gezichten aanwezig zijn.

In het besluit krijgen houders van kindercentra de mogelijkheid om tijdelijk te kunnen afwijken van het vaste gezichtencriterium. Bijvoorbeeld in periodes van ziekte, verlof of bij vakantie van één of meerdere vaste gezichten. Daardoor kan in die periodes een andere beroepskracht ingezet worden dan een ‘vast gezicht’. Bij de afwijkingsmogelijkheid geldt wel een aantal voorwaarden, die als doel hebben om de emotionele veiligheid en stabiliteit voor het kind te borgen.

Je kunt tot en met 20 november 2022 hier reageren via de internetconsultatie >>

Wat als het personeelstekort in de kinderopvang zo nijpend wordt, dat we moeten kiezen voor welke kinderen er nog plek is op de kinderopvang? Dat klinkt als een regelrecht doemscenario. Toch zou dit de realiteit kunnen worden als het tij niet keert. ‘Kinderen die in een kwetsbare positie opgroeien, hebben het allermeeste baat bij kinderopvang. Die zou je als allereerste een plekje op de kinderopvang gunnen’, zegt BK-directeur Emmeline Bijlsma op NPO Radio 1. Lees hier het interview >>

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.