Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meldcode moet meldplicht krijgen’

De meldcode kindermishandeling moet de laatste stap aanpassen in een meldplicht van een vermoeden van kindermishandeling. Hiervoor pleit Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik.
Professionals ervaren regelmatig dilemma's bij het melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst om ouders vals te beschuldigen van kindermishandeling.
Professionals ervaren regelmatig dilemma's bij het melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst om ouders vals te beschuldigen van kindermishandeling. - Foto: iStock/ Getty Images

Kinderopvangorganisaties werken, net als professionals in de zorg en in het onderwijs, met de meldcode kindermishandeling. In dit vijfstappenplan staat wat professionals zoals pedagogisch medewerkers en gastouders moeten doen als zij kindermishandeling vermoeden.  De Taskforce is blij met de meldcode, maar vindt dat het nog niet voldoende heeft opgeleverd. Mishandelde kinderen komen nog onvoldoende in beeld bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

Melding maken

De vijfde stap uit de meldcode laat de professional de keuze hoe hulp te bieden aan een eventueel mishandeld kind. De pm’er kan zelf hulp bieden of hulp organiseren of hij/zij doet een melding bij Veilig Thuis waarna een onderzoek volgt. Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik vindt dat een professional altijd meteen tot de laatstgenoemde stap moet overgaan: melding bij Veilig Thuis. Daarna kan in overleg worden besloten of er nader onderzoek moet plaatsvinden of dat vrijwillige hulpverlening mogelijk is.

Wilt u ouders informeren over de gewenste aanpassing van de meldcode kindermishandeling? Download dan een korte samenvatting van dit artikel dat u kunt delen in uw nieuwsbrief of op uw prikbord.  Download de tekst >>

Dilemma’s bij het melden

Deze werkwijze levert naar eigen zeggen meer voordelen op, vindt de Tasforce. Het zorgt ervoor dat de gegevens van een kind – waar verschillende professionals zich zorgen over maken – aan elkaar kunnen worden gekoppeld zodat er eerder kan worden ingegrepen. Het leidt er ook toe dat professionals geen lastige afweging meer hoeven te maken om al dan niet te melden. Nu ervaren professionals vaak dilemma’s bij het melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst om ouders vals te beschuldigen of het vertrouwen van het kind te verliezen.

Advies aan ministerie

Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik heeft haar analyse en adviezen gedeeld met de bewindslieden van VWS en OCW. In dat gesprek heeft staatssecretaris Van Rijn aangegeven de bevindingen van de Taskforce verder te onderzoeken en hier half oktober op terug te komen.

In Europa heeft 1 op de tien kinderen te maken met huiselijk geweld. Dat aantal kan 25 procent omlaag. Als Europese landen maar effectieve maatregelen nemen, stelt Kinderombudsman Marc Dullaert. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.