Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode Huiselijk Geweld gepresenteerd

Staatssecretaris Bussemaker en minister Rouvoet hebben de Meldcode Huiselijk Geweld gepresenteerd. De Meldcode moet leraren, zorgverleners en jeugdhulpverleners alert maken op signalen van mishandeling en stimuleren om melding te doen. Op 1 januari 2011 treedt naar verwachting de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in werking. De wet stelt gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Belangrijk instrument
‘Als professionals een meldcode gebruiken, maken ze twee tot drie keer sneller melding van mishandeling, blijkt uit onderzoek’, zei Bussemaker. ‘Daarmee is de meldcode een belangrijk instrument in de strijd tegen geweld in afhankelijkheidsrelaties.’

Stappenplan
De meldcode bestaat uit een stappenplan, waarin staat wat een professional moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode en de wet om de meldcode zijn opgesteld door het ministerie van VWS, Jeugd en Gezin, OCW en Justitie. De wet is straks van toepassing op ruim 1 miljoen professionals in de gezondheidszorg, jeugdzorg, welzijn, onderwijs en justitie.

Bron: Ministerie van VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.