Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer krimp gaat ten koste van kwaliteit’

Geert de Wit, directeur van kinderopvangorganisatie Kinderstad in Tilburg dacht net als veel anderen dat de bodem van de kinderopvangput begin 2014 wel bereikt was. Maar de dalende lijn zet nog steeds door, misschien wel tot in 2015. De Wit is bang dat nóg meer krimp de kwaliteit van de kinderopvang niet ten goede komt en roept de hulp in van de overheid.
'Meer krimp gaat ten koste van kwaliteit'
Foto: ANP

Omroep Brabant berekende dat de vier grote kinderopvangorganisaties in de provincie Brabant de afgelopen jaren 1250 banen hebben ingeleverd. Kinderstad uit Tilburg verloor sinds 2011 zo’n 35 procent van haar personeel: 300 banen. Kober Breda moest 450 arbeidsplaatsen inleveren, Korein Eindhoven verloor ruim 300 banen en in Den Bosch bij Kanteel verdwenen nog eens ruim 200 banen.

Vestigingen

De Wit weet niet wanneer er eindelijk een eind komt aan de krimp: begin 2015 of misschien nog wel later. Ondertussen blijven de kosten voor huisvesting maar stijgen. Want terwijl er zoveel mensen hun baan verloren, nam het aantal vestigingen voor kinderopvang in de provincie amper af. ‘Op dinsdag en donderdag blijft het druk en hebben we alle vestigingen nodig, maar op andere dagen is het een stuk rustiger’, zegt De Wit.

Ontwikkelingstimulering

Minder vraag naar kinderopvang heeft wat hem betreft niet alleen effect op het aantal arbeidsplaatsen, maar het gaat ook ten koste van de kwaliteit van de huidige opvang. Daarover maakt de directeur van Kinderstad zich zorgen. ‘De overheid moet iets doen aan de kinderopvangtoeslag zodat de opvang minder duur wordt. Den Haag moet daarmee een signaal geven, want kinderopvang is niet alleen een manier om mensen aan het werk te krijgen, maar het is ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.’

De vraag naar kinderopvang neemt nog steeds af, dat werd duidelijk uit de laatste vraaguitvalenquête van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Maar er zijn signalen die aantonen dat het volgend jaar beter moet gaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.