Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer jongens willen leraar worden

mannen

Pabo’s, hbo-opleidingen voor leerkrachten in het basisonderwijs, verwelkomen langzaamaan iets meer mannelijke studenten. Was in 2007 nog 10 procent van de studenten een man, inmiddels is dit 17 procent. De PABO aan de Hanzehogeschool van Groningen verwelkomde dit jaar zelfs 33 procent mannelijke leerlingen.

Daarmee heeft de Hanzehogeschool het hoogste percentage mannelijke studenten van alle Pabo’s in het land. Vanaf 2009 kwam er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. SBO, Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt lanceerde in 2009 het boek ‘Meer jongens op de Pabo’ waarin het tips gaf hoe meer jongens aan de opleiding te binden. Veel pabo’s zijn hiermee aan de slag gegaan.

Meer Mans
De HAN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, startte in 2011 het project ‘Meer Mans’ door het onderwijs beter af te stemmen op mannelijke studenten. Jongens bleken namelijk af te haken vanwege een te vrouwelijk lesprogramma met vooral veel aandacht voor de ontwikkeling van en de zorg voor het kind. Daar waar jongens meer interesse hebben in kennisoverdracht en de leeromgeving. Jongens belanden om die reden ook vaker in de bovenbouw.

Stenden
Niet alleen de Hanzehogeschool, ook vijf andere Pabo’s in het Noorden van het land (van de Stenden-opleiding) zagen het aantal mannen toenemen tot een kwart van het aantal leerlingen. Dat ligt nog altijd hoger dan het gemiddelde landelijke percentage.

Mannen in de kinderopvang
Ook in de kinderopvang zijn in het verlden campagnes gestart om meer mannelijke medewerkers voor de sector te winnen. In het januarinummer van tijdschrift Kinderopvang in 2011 (het Mannennummer) stond een artikel over de Haarlemse kinderopvangorganisaties SKOS en Op Stoom die ieder op hun eigen wijze probeerden meer mannen in de organisatie te krijgen. Helaas is er in de kinderopvang geen sprake van een toename van mannen. Sinds de zedenzaak is het aantal mannen zelfs teruggelopen tot 1 procent.

Bronnen: Dagblad van het Noorden, HAN, SBO, NOS
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.