Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Media Ukkie Dagen: doen jullie mee?

Voor de zevende keer organiseert Mediawijzer.net de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen wordt ingegaan op de mediawijsheid van dreumesen, peters en kleuters.
Foto: AdobeStock

Jonge kinderen vinden hun weg in de digitale wereld razendsnel. Peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar daarmee zijn ze nog niet mediawijs. Bij het aanleren van mediawijsheid komen volwassenen, zoals ouders, grootouders, maar zeker ook pedagogisch medewerkers en gastouders om de hoek kijken.

Kinderen mediawijs maken

In de Media Ukkie Dagen, die dit jaar plaatsvinden van vrijdag 6 tot en met vrijdag 13 april, krijgen opvoeders allerlei tips om kinderen mediawijs te maken. Mediawijzer.net presenteert de nieuwste trends in het mediagebruik van jonge kinderen in het Iene Miene Media-onderzoek. Verder worden er digiskills gedeeld die opvoeders jonge kinderen kunnen bijbrengen om hen mediawijs op te laten groeien. Tijdens de campagne wordt antwoord gegeven op vragen zoals: is het goed voor de ontwikkeling wanneer een dreumes steeds hetzelfde boekje leest, kun je een peuter al veilig alleen op een scherm laten, is een kleuter qua motoriek klaar om met een spelcomputer te spelen? En op welke leeftijd kan een kind zelf bepalen wanneer hij moet stoppen met televisiekijken?

Activiteiten organiseren

De organisatie roept kinderdagverblijven, peuteropvanglocaties en gastouders op om activiteiten te organiseren rondom het thema mediawijsheid voor het jonge kind voor ouders, grootouders en verzorgers. Organisaties die een activiteit organiseren, kunnen deze op de kaart zetten door het aan te melden op de website van de Media Ukkie Dagen.


Mediagebruik-ieniemienie.jpgJonge kinderen van 0-6 jaar kijken gemiddeld ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Met deze onderzoeksresultaten startten de Media Ukkie Dagen vorig jaar. Lees meer


Kijk voor meer informatie over mediawijsheidonderwerpen op www.mediawijsheid.nl, de wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.