Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Medewerkers ‘huilfilmpje’ op non-actief gezet

Medewerkers van kinderdagverblijf Flamingo Regenboog in Amsterdam-Noord zijn op non-actief gesteld na ophef om een filmpje op Facebook waarop te zien is dat huilende peuters minutenlang in de achtertuin van de crèche zijn buitengesloten.
Het kind op deze foto heeft niks met het voorval in Amsterdam te maken.
Het kind op deze foto heeft niks met het voorval in Amsterdam te maken. - Foto: ANP

Het hoofdkantoor van De Regenboog liet vrijdag weten erg geschrokken te zijn van het filmpje op Facebook. ‘Wij hebben een duidelijk buitenspeelprotocol. Dit protocol is echter niet nageleefd op het moment waarop het filmpje is gemaakt. Dit betreuren wij en we vinden het onacceptabel’, meldt de directie in een schriftelijke verklaring. ‘De betreffende medewerkers zijn intussen op non-actief gezet en de nodige maatregelen zullen worden genomen.’

GGD-onderzoek

De GGD heeft de zaak in onderzoek. De directie zegt volledig mee te werken aan dit onderzoek, dat vermoedelijk één tot twee weken zal duren. Hangende het GGD-onderzoek zijn twee medewerkers van Flamingo op non-actief gesteld. Het kinderdagverblijf heeft vrijdag met de ouders van de twee betrokken kinderen contact opgenomen en excuses aangeboden. Alle andere ouders worden in een bijeenkomst geïnformeerd en ontvangen vrijdag een brief.

Zorgen ouders

Flamingo stelt in de verklaring op de website het hele weekend telefonisch bereikbaar te zijn voor ouders die vragen hebben of zich zorgen maken. De directie herhaalt zeer geschokt te zijn over de video. ‘Het incident is in meerdere opzichten onacceptabel. Ten eerste omdat de kinderen duidelijk emotioneel zijn. Ten tweede omdat de kinderen zonder begeleiding buiten zijn. Dit staat ver af van waar Flamingo voor staat; de opvang van kinderen in een veilige en beschermde omgeving.’

Protocollen

In de nieuwe verklaring staat dat de protocollen maandelijks worden doorgenomen en medewerkers minimaal twee keer per jaar worden getraind. Het filmpje van de omwonende is voor Flamingo aanleiding om op korte termijn bijeenkomsten te organiseren om alle medewerkers nogmaals te wijzen op de protocollen en op de noodzaak ze goed na te leven.

Flamingo

Flamingo is een kinderdagverblijf in Amsterdam-Noord dat sinds 2012 bestaat en aan circa 20 kinderen dagelijkse kinderopvang en buitenschoolse opvang biedt. Het kinderdagverblijf beschikt over 26 kindplaatsen.

Bekijk het filmpje op de Facebookpagina van Kinderopvangtotaal

4 REACTIES

 1. Dit is pas een emotioneel onveilige situatie/pedagogisch klimaat.
  Ben zeer benieuwd wat de sancties voor dit KDV zullen worden.
  Met op non actief zetten van de PMers in kwestie kan dit niet afgedaan worden, lijkt mij.
  Houders van KDV’s worden voor alle (ook administratieve) misstanden eindverantwoordelijk gesteld en worden er direct sancties toegepast, van lichte tot zware handhaving binnen de Wet Kinderopvang.
  Ja, veiligheid, in alle vormen, is voor kinderen, ouders en medewerkers een pre! Daar is strenge controle zeker op zijn plaats en een instantie als de GGD de juiste voor om dit te beoordelen mits er grondig onderzoek wordt gedaan.
  K.C. De Nissehoff in Venray heeft de deuren moeten sluiten n.a.v. een melding van een verontrust ouderpaar en door de media hoog opgeblazen is zonder dat er bewijslast is en aangiftes zijn gedaan.
  Dat GGD rapport en de zienswijze zou door iedereen gelezen moeten worden die zich hier over opgewonden en ‘vooraf’ conclusies getrokken heeft.
  Zal GGD en Gemeente Amsterdam anders beslissen dan GGD Venlo en Gemeente Venray nu er wel bewijsmateriaal is van een vorm van kindermishandeling? Ik ben benieuwd wat hiervan de gevolgen van zullen zijn.

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.