Nog nooit stonden er zoveel vacatures voor een baan in de kinderopvang open, zo meldde het AD gister. Een alarmerend bericht waaraan ook KinderopvangTotaal aandacht besteedde. Maar volgens Ed Buitenhek, die voor ons in de cijfers dook, gaat het om onjuiste, misleidende berichtgeving die schadelijk is voor het imago van de branche. 'Niet de uitstroom, maar juist de instroom is op recordhoogte. Hou zou AD sieren als ze – na controle van de data – de berichtgeving rectificeren', zegt hij in de memo.
Op het CBS dashboard is te zien dat, in het 1e kwartaal van dit jaar, 14.000 werknemers uitstroomden naar andere werkgevers buiten de branche of stopten met werken bijvoorbeeld door pensioen, blijkt uit de tekst van Bureau Buitenhek, het adviesbureau voor (o.a.) de kinderopvang. ‘Verder zien we in de cijfers dat de uitstroom oploopt sinds 2021.’
Dat is echter slechts de helft van het verhaal: ‘Het blijkt namelijk dat als je de aanvullende data van de instroom ernaast legt, er totaal geen sprake is van een massale leegloop. Er stroomden namelijk ook 21.000 medewerkers in in datzelfde eerste kwartaal van 2023.
Verder blijkt uit de cijfers dat ook de instroom oploopt sinds 2021. Per saldo is de instroom dan 7.000 nieuwe extra werknemers in de branche, zegt Buitenhek.
Juist instroom op recordhoogte
En dus is volgens hem niet de uitstroom op recordhoogte – in de crisisperiode tussen 2012 en 2016 was de uitstroom hoger dan nu – maar juist de instroom is op recordhoogte. Ook nu.nl bericht vandaag dat het bericht uit het AD niet klopt. Sinds 2010 zou het niet eerder zijn voorgekomen dat juist de instroom boven de 21.000 uit steeg. Buitenhek vindt de conclusies die er in het AD gekoppeld werden, bijvoorbeeld over arbeidsvoorwaarden, dan ook ‘misleidend’.
Op het totale personeelsbestand is twaalf procent van de medewerkers in een jaar tijd weggegaan. Onderzoekscoördinator Johan Siegert van Kinderopvang werkt! reageert op nu.nl: ‘Dat lijkt veel, maar een uitstroom van 18 procent is gemiddeld voor een branche.’
Tekort
De cijfers doen niets af aan de arbeidsmarktproblematiek in de branche. Er is een tekort aan arbeidskrachten en het aantal opeenstaande vacatures ligt sinds 2022 rond de 7.000.
Het is niet AD die schade berokkend aan deze branche. Voor het slechte imago is deze branche helemaal zelf verantwoordelijk. Laten we eerst maar eens afwachten of die instroom ook daadwerkelijk blijft! Er is namelijk qua werkdruk niks veranderd en dat beetje salariëring extra maakt het zeker niet goed. Ook zou ik wel eens willen weten op welke geschoold niveau die nieuwe instroom dan zit. De kwaliteit gaat achteruit en dat blijft het gaan als ze alleen laagopgeleide de branche in kunnen lokken met een minimumloon. Dus ongeacht wat AD heeft geplaatst en wat hier staat is beide niet specifiek genoeg om hier een ‘boe’ of ‘hoera’ om te roepen!