Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Marktwerking zorgt niet voor betere kinderopvang

Marktwerking zorgt niet voor betere kinderopvang

De marktwerking in de kinderopvang heeft er niet voor gezorgd dat de kwaliteit is gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ouders hebben geen zicht op de kwaliteit van de kinderopvang en stappen niet gemakkelijk over naar een alternatief kinderdagverblijf.

Kwaliteit
De kinderopvang heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van een gesubsidieerde welzijnssector tot een marktsector waarin organisaties concurreren. Marktwerking moest ervoor zorgen dat kinderdagverblijven die te duur zijn of niet aan de kwaliteitseisen van ouders voldoen, op den duur zouden verdwijnen. De ‘calculerende ouder’ zou de sector dwingen tot een hogere kwaliteit en meer aanbod.

Gewenning
Maar met de invoering van marktwerking is de kwaliteit niet gestegen, zo meldt het onderzoeksrapport ‘Een beroep op de burger’ van het SCP. Ouders gedragen zich veel minder als berekenende consument dan verwacht. Wanneer een kind gewend is en een band heeft opgebouwd met leidsters en andere kinderen, zijn ouders minder geneigd over te stappen, zo blijkt. De aanbieder van kinderopvang kan zo de prijs verhogen en steken laten vallen zonder dat ouders direct overstappen.

Concurrentie
Bovendien hebben ouders weinig zicht op de kwaliteit, vooral die van de interactie tussen leidster en kind, aldus de onderzoekers. Hierdoor is er maar weinig stimulans voor de kinderopvangorganisatie om op dit punt te concurreren. Als er sprake is van concurrentie, dan is dat vooral op het gebied van schone ruimtes, ruime openingstijden en aantrekkelijke activiteiten. Zaken waar ouders veel meer zicht op hebben.

Prikkels
De positie van ouders is met de komst van de marktwerking in tegenstelling tot de verwachting dus zeker niet sterker geworden, vindt het SCP. ‘Kinderopvangorganisaties hebben door de schaarste lang op rozen gezeten. Ze hadden weinig prikkels om te concurreren op kwaliteit. Ook nu er sinds kort een aanbodoverschot is, is niet zeker dat de positie van ouders alsnog verbetert.’

Bron: SCP/ANP-Photo/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. De GGD controleert wel degelijk op de leidster kind interacties.
    Tijdens de laatste onaangekondigde controle bij ons kinderdagverblijf eind oktober 2012 is de inspecteur in alle groepen minimaal een half uur aanwezig geweest en vond dus met name een controle in de praktijk plaats. Een heel goede ontwikkeling!
    De beschouwing opgenomen in het inspectierapport is te lezen op de website http://www.kdvtiktak.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.