Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mannelijke pm’ers verlaten kinderopvang

Mannelijke pm'ers verlaten kinderopvang

Tientallen mannen zijn het afgelopen jaar gestopt als leider op een kinderdagverblijf sinds de grote Amsterdamse zedenzaak. De Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen (BOinK) heeft woensdag een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Gedwongen 
Sommige mannen werken helemaal niet meer in de kinderopvang. Anderen zijn overgestapt naar de naschoolse opvang, waar kinderen van 4 tot en met 12 jaar worden opgevangen. Een aantal van de mannen is min of meer gedwongen weggegaan, nadat verontruste ouders aan de bel hadden getrokken bij de leiding van de opvang. Maar anderen ,,voelen zich ook bekeken en worden moe van het gevoel dat ze bijna elke keer als ze een kind optillen erbij moeten zeggen dat de ouder zich geen zorgen hoeft te maken’’, aldus een zegsman van BOinK.

‘Treurig’ 
BOinK noemt het ,,zeer treurig’’ dat sommige opvangorganisaties daadwerkelijk goede mannelijke medewerkers hebben weggestuurd. ,,Laten we vooral niet vergeten dat we het hier 99 van de 100 keer over zeer capabele mensen hebben’’, stelt de woordvoerder.

Eind 2010 kwam aan het licht dat op kinderdagverblijf ’t Hofnarretje in Amsterdam ruim 80 baby’s en peuters zijn misbruikt door crècheleider Robert M. Ook had hij veel van zijn misbruik op beelden vastgelegd en die verspreid.

Mannen nodig 
In de kinderopvang werken in Nederland 90.000 mensen. Van hen is iets meer dan 1 procent man. BOinK beklemtoont dat het van cruciaal belang is dat er ook mannen in de sector werken. ,,Het is niet gezond voor kinderen om alleen maar vrouwelijke rolmodellen te hebben’’, aldus de organisatie.

Bespreken 
BOinK raadt de leiding van opvangverblijven aan om problemen die ouders eventueel hebben met mannelijke medewerkers open te bespreken. ,,In de gevallen die wij kennen waarin dat is gebeurd, zijn de medewerkers gebleven en de ouders gerustgesteld’’, meldt de zegsman.

(c) ANP 2012 alle rechten voorbehouden

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.