Management kinderopvang magazine nr. 6, 2021

  In het laatste nummer dit jaar van Management Kinderopvang aandacht voor het probleem van personeelstekort. Dit begint in de kinderopvang steeds serieuzere vormen aan te nemen. Management Kinderopvang sprak met het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang, Kinderopvang Werkt!, KEKZ, PPINK, en Werkend Leren.
  Daarnaast tref je een artikel aan over de plannen voor twee of meer dagen gratis kinderopvang. Het personeelstekort is hierbij een belangrijke bottleneck.
  Gijs van Rozendaal, Patrick Banis en Kamalika Patra regeren en delen hun oplossingen.

  Het serieuze probleem van personeelstekort

  Het personeelstekort in de kinderopvang neemt steeds serieuzere vormen aan. Is daar iets aan te doen en hoe? Uit verschillende hoeken komen adviezen om dit probleem te lijf te gaan. Management Kinderopvang sprak met het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang, Kinderopvang Werkt!, KEKZ, PPINK en Werkend Leren.

  BV Nederland heeft gratis kinderopvang nodig

  De plannen voor twee of meer dagen gratis kinderopvang worden steeds vaker gehoord en bepleit. Het personeelstekort is hierbij een belangrijke bottleneck. Gijs van Rozendaal (regiegroep Kindcentra 2020), Patrick Banis (CAOP) en Kamalika Patra (ABN AMRO) reageren en delen hun oplossingen.

  Onfatsoenlijk of aanvaardbaar in tijden van schaarste?

  Via LinkedIn of andere sociale mediaplatforms worden pogingen gedaan om personeel weg te kapen bij andere kinderopvangorganisaties. Dat doe je niet. Toch? Het overkwam Xandra, directeur van een kinderopvangorganisatie in Utrecht. Is dit totaal ongepast of aanvaardbaar in tijden van schaarste? Ethiek-docent Erica Westerveld en de brancheorganisaties reageren.

  Vijf vrije vragen aan: Jarmila Berkel

  Op Sint Eustatius, liefkozend 'Statia' genoemd, is het momenteel een stuk zonniger, maar toch is Jarmila Berkel (46) erg blij met haar werkbezoek aan herfstig Nederland. In het kader van het subsidieprogramma BES(t) 4 kids zijn vier school-/kinderopvangdirecteuren uit Caribisch Nederland drie weken op bezoek bij kinderopvangorganisatie Op Stoom in Haarlem.

  Goede kinderopvang voor de BES-eilanden

  Om alle kinderen op de BES-eilanden gelijke ontwikkelingskansen te geven en armoede te bestrijden, is toegankelijke en kwalitatief goede kinderopvang nodig. Van 2020 tot 2022 wordt door het kabinet 9,8 miljoen jaarlijks geïnvesteerd in de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba met het programma BES(t) 4 kids. De vorming van brede scholen en IKC's speelt daarbij een belangrijke rol.

  Kinderopvang en dagbesteding ouderen onder één dak

  Een kinderdagverblijf, dagbesteding voor ouderen en een bso in één. Dit alles gehuisvest op een boerderij is wat Linda van Kilsdonk en Moniek Loeffen voor ogen hadden. Ze zijn allebei opgegroeid in een agrarische omgeving en het leek hen fantastisch om anderen te laten meegenieten van de voordelen die het buitenleven met zich meebrengt. 'Dit concept komt recht uit ons hart', zegt Van Kilsdonk.

  Een ‘Deltaplan’ voor de gastouderopvang

  Het aantal gastouders in Nederland neemt al jaren af. Toch maken bijna 100.000 kinderen gebruik van deze kleinschalige vorm van kinderopvang. Wat is er nodig om dit vak toekomstbestendig te maken? Hubèr Agterberg van gastouderbureau ViaViela en Gabriëlla Wijnberg, bestuurslid van Stichting Nysa, geven hun mening. En de BMK presenteert haar toekomstvisie op de gastouderopvang.

  Loopbaanperspectief voor IKC-medewerkers

  Hoe zorg je dat medewerkers in een IKC een goed loopbaanperspectief hebben? De obstakels in regelgeving maken combibanen ingewikkeld en beperken groeikansen. PACT voor Kindcentra presenteert daarom een rol- en ontwikkelmodel dat pedagogisch professionals interessante carrièrekansen biedt. Patrick Banis, bestuurslid van Het Kinderopvangfonds, legt uit waarom dit belangrijk is. 'Mijn ideaal? Eén cao voor IKC's.'

  Focus op werkplezier

  Hoe kun je de werkdruk organisatiebreed verlagen en hoe zorg je ervoor dat medewerkers meer werkplezier ervaren? Coach Alex van der Wal weet daar wel raad mee: 'Focus je op wat medewerkers zelf kunnen beïnvloeden in hun werk en help ze te leren accepteren wat ze niet kunnen beïnvloeden.'

  Wetenschap en praktijk vinden elkaar

  De interactievaardigheden vormen de kern van de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang. Bijna iedereen begrijpt het belang, maar hoe breng je deze op een aantrekkelijke manier binnen je kinderopvangorganisatie onder de aandacht?

  Respect voor autonomie

  Wat betekent respect voor autonomie eigenlijk en welke waarde geven we eraan? Welke rol speelt respect voor autonomie in de manier waarop we de kinderen begeleiden en opvoeden, en waarom is het belangrijk? Publicist Betsy van de Grift gebruikt het boek 'Het kind, (g)een handleiding' van Bruno Vanobbergen als inspiratiebron om deze vragen te beantwoorden.

  Column – De cirkel is rond

  De dagen zijn nu weer kort en de avonden lekker lang. Hoe gezellig is het dan om weer lichtjes aan te steken, maar hoe spannend is het ook om buiten het donker te ontdekken. Zeker doen, met de kinderen en een zaklantaarn aan het eind van de middag de tuin in! Op 21 december start de winter, de zon staat dan het verst van ons vandaan. Vanaf kerstnacht tot 6 januari mogen wij de tijd even stil laten staan, om daarna vanuit volle verwachting de groeikracht weer te kunnen begroeten.

  KiWi’s succesvolle pilot met media-bso De Maki’s

  Kinderen die vol concentratie hun eigen stad Winschoten laten verrijzen in Minecraft. Met z'n allen gefascineerd toekijken hoe de 3D-printer een kunststof speelgoedbeest print. Bij bso De Maki's gebeuren indrukwekkende dingen. Stichting Kinderopvang KiWi opende recent deze pilot-bso voor media en techniek voor 8-plussers. Er is zoveel interesse dat De Maki's in maart 2022 waarschijnlijk wordt uitgebreid.

  Vreemd verschil tussen kinderopvang en onderwijs

  Voor taken en werkzaamheden buiten de groep hebben pedagogisch medewerkers maar 50 uren per jaar beschikbaar, terwijl die uren nodig zijn om de gewenste educatieve kwaliteitsslag in de kinderopvang te maken. In het basisonderwijs zijn dat 600 uur per jaar. Hoe kan dit verschil zo groot zijn?, vraagt IJsbrand Jepma van onderzoeksbureau Sardes zich af.

  Taiki jidō mondai

  Taiki jidō mondai is de Japanse term voor het probleem van kinderen die op de wachtlijst staan voor de kinderopvang. In totaal stonden er 26.081 jonge kinderen op een wachtlijst, waarvan 8500 in Tokyo. Het probleem herinnert Japanners aan de naoorlogse periode toen alle mannen en vrouwen gingen werken voor de wederopbouw van het land en kinderopvang schaars was. Maak net zoveel kinderdagverblijven als er postbussen zijn, was een leus in 1960, en dat hielp even.

  Column – De koek is op!

  Na vier jaar columnist te zijn geweest voor dit vakblad liet Marike Vroom mij met een knipoog weten dat ik ontslagen ben. Gewoon: ik vind je lief, maar je gaat er uit! Waar moet ik nu heen met al mijn 'verhalen'? Hoe kan ik nu nog al mijn grote en kleine irritaties omzetten in een column? Ongegeneerd losgaan op onderwerpen waar ik het niet of wel mee eens ben, ongezouten mijn mening geven omdat het mag in een column. Ik moet iets doen met alles wat er nog in mijn hoofd zit, met de onderwerpen die mij blijven boeien, met de kleine frustraties of grootse plannen.