Management kinderopvang magazine nr. 2, 2023

  Het aprilnummer van Management Kinderopvang start met een nieuwe serie over Goed Werkgeverschap. Het vinden van goed personeel voor de kinderopvang is een groot probleem. Des te belangrijker om te zorgen dat je huidige personeel tevreden is en niet weg gaat. Meer dan ooit is goed werkgeverschap van belang. Hoe pakken organisaties dit aan in de praktijk? In aflevering 1 vertelt Nicole Krabbenborg van Kindergarden over ‘Great Place To Work’ en Wenda Bolink over de medewerkersreis.
  Verder vind je een informatief artikel over Waarde in de kinderopvang zichtbaar maken. Verenigingen KIK en KINDwijzer hebben het initiatief genomen om het Waardenkader Kinderopvang te maken. Met dit document kan de kinderopvang aan andere partijen en de overheid laten zien waar deze sector voor staat. Wat kan dit document betekenen voor de kinderopvang, het onderwijs, de jeugdzorg, maar vooral ook voor kinderen, ouders en de samenleving.

  Waar komt stress vandaan?

  Werken in de kinderopvang kan soms stressvol zijn voor pedagogisch medewerkers. Waar komt deze stress vandaan?

  Helder boek voor managers

  Betsy van de Grift schreef Het Managementboek voor de Kinder- opvang voor iedereen die in de kinderopvangsector werkt als leidinggevende of directeur-eigenaar. ER wordt een theoretische basis gelegd voor de managementkant van de sector: van de pedagogische kwaliteit naar schaalvergroting en IKC-vorming; van stelseldebatten naar teamproblemen, alles komt aan de orde.

  Een stoel aanschuiven

  'Schuif een stoel aan, hier is een gesprek waar je bij wil zijn.' Bso-kinderen zitten aan tafel en denken mee over de aanleg van de nieuwe buitenruimte. De een wil meer speelruimte en de ander natuur. Maar kan het niet allebei en wat is dan natuur?

  Normaliseren

  Normaliseren is het toverwoord van deze tijd. Het wil zeggen dat we niet voor ieder probleem een therapeut in moeten schakelen. Soms horen kwesties gewoon bij de opvoeding.

  Goed werkgeverschap

  Waarom wilde ik hoofdredacteur Kinderopvang worden? Simpel. Omdat de kinderopvangsector me een vrolijke sector leek waarin professionals echt iets kunnen bijdragen aan de vorming en ontwikkeling van kinderen. Leek? Nee, lijkt eigenlijk. Ik denk er namelijk nog steeds zo over. Maar laat ik duidelijk zijn: deze sector is veel meer dan alleen 'vrolijk'. Dat hoef ik jullie uiteraard niet uit te leggen.

  Vijf vrije vragen aan: Joy Ellen Bos

  Joy Ellen Bos is directeur/oprichter van Enjoy! Kinderopvang, dat vier kinderopvang- locaties heeft in Amstelveen en twee leslocaties. 'Ik creëer graag een familiegevoel.'

  Column: Inspraak

  Daar zat ik dan. Rond een tafeltje met daarop de theedoos en verschillende theeglazen stonden zeven stoelen. De mijne werd aangewezen door het kind dat mij ook welkom heette namens de groep.

  Werken met talent geeft energie

  Meer oog voor talent, van zowel kinderen als collega's: dat is het doel van het 100 Talentenproject van basisschool De Springplank en kinderopvang Doomijn in Zwolle. Zij werken toe naar een IKC en dit project helpt om de teams van school en opvang dichter bij elkaar te brengen en om dezelfde taal te spreken.

  Waarde kinderopvang zichtbaar maken

  Verenigingen KIK en KINDwijzer hebben het initiatief genomen om het Waarden- kader Kinderopvang te maken. Met dit document kan de kinderopvang aan andere partijen en de overheid laten zien waar deze sector voor staat. Vier experts die meewerkten aan het opstellen van het waardenkader vertellen in een rondetafelgesprek over wat dit document kan betekenen voor de kinderopvang, het onderwijs, de jeugdzorg, maar vooral ook voor kinderen, ouders en de samenleving.

  Voedseleducatie met plezier

  Dat gezonde voeding binnen de kinderopvang belangrijk is, staat niet meer ter discussie. Maar voedseleducatie is een volgende stap. Hoe krijg je kinderen van 0 -12 jaar geïnteresseerd in gezonde groenten en fruit? Door er leuke activiteiten en een belevingswereld aan te koppelen, is de ervaring bij Madaga Spoony kindervoeding. Jeltje Meijvogel en Phaedra Mensen vertellen er meer over.

  Campus aan De Lanen: bouwen aan zelfvertrouwen

  Op een druilerige dag in februari lijkt Campus aan De Lanen in Rosmalen een blokkendoos in een landschap van bouwputten en nieuwe huizen. Maar eenmaal binnen gaat er een wereld voor je open: een bijzonder kindcentrum met een vernieuwend concept voor een doorgaande lijn voor kinderen van 0-15 jaar. Ook buiten blijkt er heel wat te genieten.

  IKC ’t Holthuus, groot maar knus

  IKC 't Holthuus is groot, maar dankzij de hoekjes waar kinderen zich kunnen terugtrekken, toch knus. De kleinsten raken al vroeg vertrouwd met de omgeving waar ze later naar ook naar school gaan. En er is extra ondersteuning voor kinderen met zorgvragen.

  Gewoon beginnen

  Duurzaamheidspedagogiek begint in de directe omgeving, in het hier en nu, maar het gaat ook over de aarde als geheel en over de toekomst van de aarde. Drie sprekers op het seminar van Child Care International (CCI) vertelden hoe je binnen jouw organisatie op allerlei manieren aan duurzaamheids- pedagogiek kunt werken. Schrijvend pedagoog Inge van Rijn beschrijft de inzichten van dit seminar.

  Nieuwe fase in de kinderopvang?

  Het opknippen van de Tilburgse Kinderopvanggroep in vier delen en de daarop volgende fusie met vier schoolbesturen heeft veel losgemaakt in het land van kinderopvang en onderwijs. Gijs van Rozendaal heeft dit proces begeleid en ging daarna op wereldreis. Toen hij in Auckland zijn mailbox opende, zat deze vol met vragen over het Tilburgse model. Volgens hem is dit model, en de grote belangstelling ervoor, een gevolg van de uitwerking van het regeerakkoord. Van Rozendaal waarschuwt de kinderopvangsector voor de gevolgen. 'Er ontstaat een heel nieuwe dynamiek.'

  ‘Baken de rol goed af’

  Hoe zorg je dat pedagogisch coaches hun werk zo goed mogelijk kunnen doen? Seynabou Kane ontdekte dat twee zaken daarbij belangrijk zijn: het afbakenen van de rol van de coach en investeren in de relatie met de gecoachte medewerker.

  Interview: ‘Samen staan voor ondernemers’

  Natascha van der Post is sinds een half jaar voorzitter van de BVOK, de branchevereniging die zich uitspreekt voor kleine en middelgrote ondernemers. Volgens haar een club van mensen met een echte ondernemersmentaliteit: 'niet lullen maar poetsen'.

  Zorgen over de kwaliteit babyscholing

  Pedagogisch medewerkers mogen door de wet IKK vanaf 2025 alleen nog op een babygroep werken met een goedgekeurde en afgeronde bijscholing op het gebied van baby's. Dit om de kwaliteit op de babygroepen te verhogen. Inmiddels hebben veel mbo's de kwalificatie-eis opgepakt en de scholing in hun (standaard) lesprogramma opgenomen. Ieder ROC blijkt hier op een andere manier mee om te gaan en een praktijkgedeelte is niet verplicht. Kun je jezelf wel een babykenner noemen zonder praktijkervaring?

  Serie: Zorg goed voor medewerkers

  Het vinden van goed personeel voor de kinderopvang is een groot probleem. Des te belangrijker om te zorgen dat je huidige personeel tevreden is en niet weg gaat. Meer dan ooit is goed werkgeverschap van belang. Hoe pakken organisaties dit aan in de praktijk? Een serie over goed werkgeverschap. Aflevering 1: Nicole Krabbenborg van Kindergarden over 'Great Place To Work' en Wenda Bolink over de medewerkersreis

  Bijbaan in de kinderopvang

  Ook hbo-studenten kunnen solliciteren op banen in de kinderopvang. Te weinig studenten zijn hiervan op de hoogte, terwijl deze groep veel potentie heeft, zegt Davina Koudijs. Namens Kinderopvang werkt! lanceerde zij een campagne om studenten te laten zien dat een bijbaan in de kinderopvang meer oplevert dan in de supermarkt.