De pedagogische visie van Célestin Freinet| Groeten uit Denemarken| ‘Kutwijf’ Wat als een kind je uitscheld?| De overdracht ‘Je verkoopt vertrouwen’| Isaiah heeft PANS/ PANDAS Ineens onhandelbaar na een infectie| Druk met slaaprituelen| Vriendschap met collega is dat leuk of lastig?| Op bezoek bij Het Peuterdorp in Deventer| Een schuw vogeltje Kinderen die je bijblijven
Nooit van gehoord. Dat was de eerste gedachte toen ik op onze redactieplanning de term ‘PANS/PANDAS' zag staan. Iedere vrijdagochtend komt de redactie van KinderopvangTotaal bij elkaar voor een redactievergadering. We bespreken dan hoe het ervoor staat met nog te publiceren artikelen, interviewverzoeken, onze eigen vakantieplanningen en ga zo maar door.
Extreme boosheid, angst, tics of een achteruitgang in motoriek: wist je een plotselinge gedragsverandering bij kinderen kan komen door infecties, zoals keelontsteking of griep? Soms valt het immuunsysteem na een infectie namelijk het brein aan. Het kan goed zijn dat er op jouw opvang ook een kind met deze aandoening is, zonder dat iemand het weet: volgens internationale schattingen treft het zo'n 1 op de 200 kinderen. Moeder en pedagoge Charissa Hamaidouch zag haar eigen zoontje Isaiah drastisch veranderen. Tot een jaar geleden bleef de reden daarvoor één groot mysterie.
Onderwijs en opvoeding die uitgaat van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen, dat was de visie van de Franse Célestin Freinet. Hij pleitte voor een pedagogiek die vertrekt vanuit de leefwereld van het kind. De Freinet-pedagogiek is ook vandaag nog inspirerend voor wie werkt in de kinderopvang: het gaat om kinderen serieus nemen, hen ruimte geven om zelf te ontdekken en samen te werken binnen een democratische, respectvolle omgeving.
De hele dag binnen in een kleine ruimte met de kinderen? Niet in Denemarken. En al helemaal niet bij Naturbørnehaven Villa Villekulla, de opvang waar de Nederlandse Diana werkt. ‘Van eten tot slapen: de kinderen zijn de hele dag buiten.'
De overdracht: het lijkt misschien een kleine formaliteit aan het begin en einde van de dag, maar niets is minder waar. Sterker nog, volgens pedagoog, coach en trainer Annemiek Waage is de overdracht hét moment om ouders het vertrouwen in jou en de kinderopvang te geven.
Rijen huisjes van baksteen, versierd met de iconische houten gevels in de kleuren groen en wit: heel even waan je je in de Oudhollandse Zaanse Schans op deze bijzondere kinderopvanglocatie. Totdat je de huisjes binnenstapt en een wereld betreedt waarin alles op peuterformaat is gebouwd. We nemen een kijkje bij Het Peuterdorp van Kindernet.
‘Vroeger legde je baby's in bed en gingen ze slapen, nu moet je ze allemaal op de arm in slaap sussen.' Het was een van de redenen waardoor voormalig pm'er Kim voor haar gevoel niet meer voldoende aandacht kon geven aan de oudere kindjes en uiteindelijk zelfs de sector verliet. Wat is er toch aan de hand met dat slapen de laatste tijd? Komt het door het langere ouderschapsverlof, zoals Kim denkt, of is er meer aan de hand?
Ik begin deze column dit keer met een beetje saaie vraag, namelijk; wat is professionaliteit eigenlijk? Wanneer kun je als pm'er zeggen dat je werkelijk ‘een professional' bent? Want dat je een diploma hebt, zegt nog niet zoveel. Het is de basis, maar je bent er nog niet.
Even overleggen met collega's is een luxe die veel gastouders niet kennen. Daar heeft het gastouderbureau van kinderopvangorganisatie Dichtbij iets op bedacht: een pedagogisch coach van wie gastouders gebruik mogen maken. ‘Als gastouder werk je natuurlijk alleen, dan is het fijn om even te kunnen sparren.'
De juf komt de groep uit en loopt rechtstreeks naar me toe. Aan haar hand de vierjarige Jeffrey die duidelijk onwillig met haar mee strompelt. Zijn gezicht op standje NEE. ‘Hij wil naar huis,' zegt juf verontschuldigend, ‘misschien kun jij hem meenemen?' Het ging niet zo goed vanmiddag. Ze zucht.
Mique van Gorp is ontwikkelingspsycholoog en zelfstandig pedagogisch coach. Ze heeft ruim 22 jaar ervaring in de kinderopvang en geeft trainingen van HetKan! aan kinderopvangorganisaties in heel Nederland. Daarnaast ondersteunt ze ouders met opvoedvraagstukken. In deze rubriek bespreekt ze een casus uit haar praktijk.
Het boek Opvoedgedoe - Doe wat past bij jou en je kind van Anne Berg is bedoeld voor alle ouders en opvoeders die wel eens aanlopen tegen gedoe in de opvoeding. In plaats van universele oplossingen te bieden, moedigt het boek je aan om eigen keuzes te maken die passen bij jezelf en het kind waar je voor zorgt. KinderopvangTotaal-redacteur Carmen Felix ging langs bij Anne om haar het hemd van het lijf te vragen over haar boek.
Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.
Waar mensen samenkomen, ontstaan vriendschappen. Als dit op je werk gebeurt, kan het je werkleven een stuk aangenamer maken. Toch kan het ook voor lastige situaties zorgen. Want vriendschap tussen een medewerker en een manager: kan dat? En hoe ver kun je gaan in het contact met een ouder?
Anita Klasen (60) werkt bij Juffies, een kleinschalige opvang in Groningen met één groep voor kinderen tussen 1,5 en 4 jaar. Ze werkte eerder 25 jaar bij een grotere organisatie.
Vloeken, schelden en ongepaste dingen zeggen. Vroeg of laat doen alle kinderen het. Ze horen het thuis, op straat of op sociale media. Het lijkt soms alsof kinderen steeds eerder grove taal gaan gebruiken. Is dat ook zo? En hoe kun je hier als pedagogisch medewerker op reageren? Wat werkt wél en wat juist niet?
Demi en Stella zijn vriendinnen én pedagogisch professionals bij Kinderopvang En Nu Jij in Meppel. Ze vonden dat de gesprekken die onderling tussen de medewerkers, coaches en leidinggevenden gevoerd worden, van waarde zijn en te leuk om niet te delen met de rest van Nederland. Zo ontstond in 2024 het idee om een podcast te beginnen: En Nu Jij, praat je bij!
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Francine (niet haar echte naam).
Een boek op rijm is een feest om voor te lezen, míts het vlot loopt en makkelijk voorleest.
Een leuk voorleesverhaal waarbij Max & Liza allerlei avonturen beleven.
Interactief voorlezen wordt straks verplicht onderdeel van de VVE-keuze binnen de opleiding pedagogisch medewerker.
Een kind met een beperking op de groep vraagt misschien meer aandacht en extra zorg. Deze kinderen komen vaker dan hun leeftijdsgenootjes in een isolement terecht, omdat ze niet altijd kunnen spelen met andere kinderen. En omdat ze vaker buitengesloten worden in de groep. Het is belangrijk om deze kinderen van jongs af aan te begeleiden, zodat ze in de groep kunnen groeien. Pedagoog Eva Toele zette opvangcentrum de Boshoeve op voor kinderen met meer zorg. Zij geeft 6 tips.