Groeten vanaf Aruba| Voedselallergie| ‘Ik wil juf Els’ Kinderen met een voorkeur| De pedagogische visie van Jean Piaget| Botox in je gezicht en de invloed op kinderen| Op bezoek bij gastouder Ayse in Amersfoort| Kinderen die je bijblijven| Columns van Jacqueline Butti en Steven Pont| De allereerste Sudbury kinderopvang| Op de groep bij Maarten van De Lange Keizer| Podcast ‘Niet kleurenblind opvoeden’| Hoe bereiken we spelverdieping?| Het voorleesverhaal over Max & Lisa| Open einde-speelgoed en loose parts|
Als ik in de spiegel kijk, zie ik duidelijk dat ik ouder word. Ik zie wat lachrimpeltjes bij mijn ogen (herinneringen aan leuke tijden zullen we maar zeggen), mijn oogleden hangen steeds meer en na twee zwangerschappen is mijn lijf niet meer wat het geweest is.
Botoxinjecties in je gezicht om rimpels te verzachten - het lijkt steeds normaler te worden. Maar wist je dat botox in je gezicht invloed heeft op je omgeving? Je verlamt er kleine spiertjes in je gezicht mee, waardoor anderen je emoties minder goed kunnen lezen. Ook baby's en jonge kinderen. En ja, dat is erg.
Spel en speelgoed: een uitermate interessant onderwerp voor wie zich erin verdiept. Wat zijn loose parts en open einde-speelgoed bijvoorbeeld? Wat is het verschil? En hoe zet je dit speelmateriaal in tijdens spel op de kinderopvang? We vragen het aan speelgoeddeskundige Marianne de Valck.
Het leken zulke onschuldige eerste hapjes: stukjes boterham met smeerkaas. Maar al na twee happen kreeg Otis galbulten op zijn handen en zwol zijn gezicht helemaal op. Lees hier in het verhaal van Otis en zijn pm'er. En krijg antwoord op veelgestelde vragen over voedselallergie. Wat doe je bijvoorbeeld als een kind een allergische reactie krijgt? Is een koemelkallergie hetzelfde als een lactose-intolerantie? En is een pinda nou wel of geen noot?
‘Jullie weten toch dat je met die leren bal op het veld moet voetballen en niet op het schoolplein?' Ik onderdruk een zucht, want ik stond tien minuten eerder ook al tegenover een ander stel uit de eredivisie. ‘Ja, maar we mochten het van Lindy. Ja, Lindy vond het goed!'
In Bij mij op de groep vertellen pedagogisch professionals over hun werk en over hun team.
Een helderblauwe zee, hagelwitte zandstranden en 365 dagen per jaar zon: welkom op Aruba! Voor Joice is dit haar dagelijkse realiteit; zij woont én werkt namelijk op dit prachtige eiland. ‘We hebben hier minder bureaucratie, dus meer tijd voor de kinderen.'
Sudbury is een visie en onderwijsmethode waarbij zelfgestuurd leren voorop staat. Deze vorm van onderwijs bestaat al tientallen jaren onder meer de VS en Europa, maar een Sudbury kinderopvang bestond nog nergens. Yoni Karlas is mede-oprichter van de locatie die nu ruim twee jaar geleden opende in Amersfoort. Bij Sudbury hoort zo min mogelijk hiërarchie.
De Zwitserse psycholoog Jean Piaget heeft een grote invloed gehad op de pedagogiek en het onderwijs. Hij ontwikkelde een theorie over de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Piaget geloofde dat kinderen actief hun kennis opbouwen door interactie met hun omgeving vanuit hun eigen motivatie. Zijn theorie levert handige tips op voor jou als pedagogisch medewerker.
Het lijkt zo logisch, want in de volwassen wereld werkt het over het algemeen goed: sorry zeggen. Tenminste, als je iets hebt gedaan waarvan je weet dat je de ander daarmee lichamelijk of mentaal pijn hebt gedaan, terwijl dat niet je bedoeling was. Zeggen dat je spijt hebt, werkt relationeel dan zuiverend.
Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van James en zijn moeder Alannah (niet de echte namen).
In deze podcastaflevering gaat redacteur Frida Noordzij met Mehrnaz dieper in op cultuursensitief opvoeden. Op papier klinkt cultuursensitief opvoeden prachtig, maar in de praktijk wringt het. ‘Veel mensen denken: ik wil kleurenblind opvoeden, dus niet praten over verschillen. Maar juist er niet over praten is schadelijk; kinderen zien de verschillen én de ongelijkheid', zegt Mehrnaz Tajik.
Zodra de grachtengordel van de Amersfoortse wijk Vathorst zich voor je uitstrekt, is het lastig in te beelden dat er achter een van deze statige nieuwbouwgevels een haast sprookjesachtige kinderopvang verscholen ligt. Met heel veel passie voor het vak runt gastouder Ayse Kayan daar haar Natuurlijke Kinderopvang De Notenboot.
De media koppen regelmatig dat het spelen onder druk staat. Kinderen worden steeds meer bezig gehouden en ingeperkt in hun vrijheid om hun eigen nieuwsgierigheid te volgen, te onderzoeken en te ontdekken. ‘Kinderen zouden hun jeugd grotendeels spelend moeten doorbrengen', vindt Eleni (34), moeder van twee kinderen, werkzaam als marketing- en communicatieadviseur bij een kinderopvangorganisatie én eigenaar van Eerste Hulp Bij Spelen.
Het is tijd om te gaan slapen voor Blob, en ook alle andere monsters moeten naar bed.
In deze rubriek bespreekt Mique van Gorp een casus uit haar praktijk.
Band tussen pm'er en kind is cruciaal.
Juf Chaima heeft tekenspullen tevoorschijn gehaald. Stukjes papier en waskrijtjes in alle kleuren. Kliederen met kleuren. Altijd leuk. ‘Ik maak een olifant', zegt Max stoer. Hij pakt een waskrijtje stevig beet.
Een kind dat in paniek raakt als je even de ruimte uit moet of dat alleen jou wil en jouw collega's afwijst. Ouders die vertellen dat jij toch echt de favoriet van hun kroost bent. Kinderen met een sterke voorkeur voor een bepaalde pm'er: het kan vleiend zijn, maar ook extreem onhandig. Is het erg? En hoe ga je ermee om?