Kinderopvang magazine nr. 12, 2020

  In dit nummer tref je een informatief artikel aan over selectief mutisme. Dit is een angststoornis waarbij het kind op bepaalde momenten niet of nauwelijks durft te praten. Wat kun je er als PM’er aan doen. Maar angst hoort ook bij het leven. Om met angstgevoelens leren om te gaan hebben jonge kinderen bescherming nodig, maar ook uitdaging. Onderzoeker Miranda Majdandzic vertelt er meer over en geeft tips voor uitdagend spel.
  Verder geven we tips van Gezonde Kinderopvang en lekkere (hapjes)recepten van het Voedingscentrum, om de decembermaand gezellig én lekker gezond te houden.
  De redactie van Kinderopvang wenst jullie een mooi en gezond 2021!

  Peuters die niet praten

  Peuters kletsen meestal de oren van je hoofd. Een stil kind valt dan extra op. Misschien is het kind gewoon erg verlegen, maar het kán ook selectief mutisme zijn. Dit is een angststoornis waarbij het kind op bepaalde momenten niet of nauwelijks durft te praten.

  Column – Vrijheid en groei

  ‘Ik wil ook een handtekening’, zegt de zesjarige Ilse. Ze kijkt me met haar grote bruine ogen verwachtingsvol aan, want ze weet dat ‘de handtekening’ kinderen blij maakt. Ze heeft het zelf gezien! Waar het eigenlijk voor staat weet ze niet, maar het moet wel iets heel bijzonders zijn.

  Uitdagend spel vermindert angst

  Angst hoort bij het leven, ook bij dat van jonge kinderen. Om met angstgevoelens te leren omgaan hebben jonge kinderen bescherming nodig, maar óók uitdaging. Onderzoeker Mirjana Majdandzic vertelt er meer over en geeft tips voor uitdagend spel.

  ‘Blije kinderen ontwikkelen zich beter’

  Als een kind niet lekker in zijn vel zit, ontwikkelt het zich minder goed. Daarom zet PIT kinderopvang & onderwijs in Zwijndrecht als proef twee kindcoaches in. Zij geven bso-kinderen vanaf zes jaar net dat steuntje extra in de rug. De kindcoaches zijn inmiddels een halfjaar aan de slag en de resultaten zijn positief. ‘Je ziet kinderen opbloeien. Dit gun je elk kind.’

  In dialoog met de pedagoog

  Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: slaap lekker.

  Mijn locatie

  Jurre Zwagemakers (30) is locatiemanager van twee grote bso’s van Smallsteps in Amsterdam. Hij komt uit de commerciële wereld en gebruikt die frisse blik bij het dagelijks aansturen van 14 groepen, waar honderden kinderen worden opgevangen.

  Gezellig en gezond feestvieren

  December is van oudsher een maand van feesten en gezelligheid, maar ook van veel en vaak ongezond eten. Met de tips van Gezonde Kinderopvang en recepten van het Voedingscentrum hou je de decembermaand gezellig én lekker gezond!

  Kunstenaars op de groep

  Hoe vaak verzin jij iets nieuws voor de kinderen in je groep? In het werkplan staat keurig omschreven dat alle kinderen zich op hun eigen wijze mogen ontwikkelen. Maar in de praktijk van alledag bieden we toch vaak dezelfde werkjes en materialen aan. In samenwerking met kunstenaars kunnen mooie nieuwe dingen ontstaan. Ilse Meijerink, beeldend kunstenaar bij bso De Kameleon in Eelderwolde en Henny van der Zanden, coördinator JongLeren in Den Haag, vertellen erover.

  Digitale prentenboeken

  Voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, dat weten we. Maar dat je daar ook digitale prentenboeken voor kunt gebruiken is voor veel pm’ers nieuw. Zes kinderopvangorganisaties deden mee aan een pilot, de resultaten zijn positief. ‘Begrippen worden levendig en kinderen begrijpen écht waar het over gaat.’

  Iedere groep z’n eigen activiteit

  Door kinderen op de bso activiteiten aan te bieden passend bij hun leeftijd en ontwikkeling, blijf je ze uitdagen en inspireren. Differentiëren dus!

  ‘Het komt door david’

  Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen ‘door je handen’ gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van ze geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van David (niet zijn echte naam)